Така томатна паста з особливим пряним присмаком коріандру і часнику прикрасить будь-яку страву. М’ясні стейки, шашлик, курячі ніжки або відбивні з філе птиці, навіть прості макарони в компанії з цим соусом набувають зовсім інший настрій. Важливо, що така паста – повністю натуральна, без консервантів і барвників. Ось чому домашні заготовки високо цінуються.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Помідори свіжі – 5 кг
  • Часник – 1 головка
  • Сіль велика – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1,5 ст. л.
  • Коріандр – 1 ст. л.

Процес приготування:

Як почати готувати томатну пасту по-вірменськи на зиму? Помідори готуємо до переробки: їх потрібно ретельно вимити, обсушити, вирізати слід від плодоніжки і нарізати на частини довільної форми.

Складаємо нарізані томати в об’ємну ємність і мнемо їх товкачем, щоб виділився сік. Ставимо ємність на плиту і нагріваємо вміст до кипіння. Варимо томатну масу протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин, щоб всі шматочки повністю розм’якшилися

Отриману масу відкидаємо на сито і даємо стекти зайвої рідини, активно перемішуючи вміст сита. Потім томатну масу покласти назад в каструлю і додаємо до неї очищені і пропущені через прес зубки часнику. Кладемо також коріандр, сіль та цукровий пісок. Заглибним блендером пробиваємо масу, щоб домогтися повністю однорідної консистенції.

Ставимо каструлю з томатною пастою на плиту і доводимо її до кипіння. Після закипання знижуємо температуру до мінімуму і масу уварюють до бажаної густоти. Орієнтовно на це піде сорок-п’ятдесят хвилин. Не забуваємо періодично помішувати пасту, щоб вона не пригоріла.

Банки і кришки попередньо моєму содовим розчином і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Даємо стерильної тарі повністю обсохнути. Розкладаємо гарячу пасту в підготовлені банки і відразу закручуємо кришками. Перевертаємо заготовки догори дном і закутуємо теплим пледом – так паста додатково простерилизуется пасивним способом. Після охолодження прибираємо банки в прохолодне темне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Томатна паста без оцту на зиму Томатна паста без стерилізації на зиму Томатна паста в домашніх умовах Томатна паста з часником