Приготування такого соусу з базиліком можна назвати експрес-варіантом класичної томатної пасти. Готується вона швидко, без тривалого уварювання і протирання через сито. А базилік надає їй дивовижний аромат і цікавий присмак. Така томатна паста точно стане незамінною в приготуванні соусу для спагетті, піци і різних м’ясних страв.


Інгредієнти: на 0.4 л.

  • Помідори свіжі – 1 кг
  • Базилік свіжий – 2 гілки
  • Часник – 3 зуб.
  • Паприка – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 0.33 ч. л.
  • Базилік сушений – 0.33 ч. л.
  • Сіль велика – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Масло оливкова – 2 ч. л.
  • Оцет столовий 9% – 0.5 ч. л.

Процес приготування:

Почнемо готувати томатну пасту з базиліком на зиму. Помідори ретельно миємо проточною водою. З одного боку робимо хрестоподібний надріз. Укладаємо томати в глибоку ємність і заливаємо крутим окропом так, щоб повністю покрити їх. Витримуємо помідори п’ять хвилин у гарячій воді, після чого рідину зливаємо, а з кожного плоду знімаємо шкірку. Очищені помідори подрібнюємо до стану однорідного пюре. Використовуємо для цього м’ясорубку, занурювальний або стаціонарний блендер.

Часник очищаємо від лушпиння, промиваємо й обсушуємо. Рубаємо його дрібно ножем або пропускаємо через прес. На об’ємній сковороді розігріваємо вказану кількість оливкової олії і кладемо в нього подрібнений часник. При помішуванні доводимо його до злегка золотистого кольору, після чого вливаємо томатну масу і перемішуємо. Уварюємо соус до бажаної густоти. Можна домогтися досить густої консистенції, а можна зупинитися і залишити пасту більш рідкою. Орієнтовно на процес уварювання піде двадцять-тридцять хвилин.

Листя свіжого базиліка промиваємо й обсушуємо. Подрібнюємо їх дрібно ножем. Додаємо в киплячу томатну пасту січену зелень базиліка, сушений базилік, паприку, чорний мелений перець, сіль та цукровий пісок.

Після додавання спецій проварюємо соус ще десять хвилин. Після закінчення зазначеного часу вливаємо оцет, перемішуємо і знімаємо сковороду з плити. Банки і кришки моєму содовим розчином і стерилізуємо будь-яким зручним способом. У підготовлені сухі банки викладаємо гарячу томатну пасту і закручуємо кришками. Перевертаємо закачування догори дном і закутуємо ковдрою. Даємо банкам повністю охолонути, після чого прибираємо їх в прохолодне темне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Томатна паста без стерилізації на зиму Томатна паста в домашніх умовах Томатна паста з часником Томатна паста через м'ясорубку