Томатна паста надає стравам характерний впізнаваний присмак з делікатною кислинкою. Борщ, різні підливи, спагетті з соковитим соусом вже просто не можна уявити без томатної пасти. Щоб заготовити пасту влітку запас, можна використовувати і некондиційні помідори. Але при цьому важливо, щоб не було жодного натяку на гниль, оскільки це відразу зіпсує смак готового продукту.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Помідори свіжі – 5 кг
  • Часник – 12 зуб.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.

Процес приготування:

Готувати томатну пасту з часником на зиму легко! Помідори грунтовно моєму, щоб позбутися від усіх поверхневих забруднень. Обсушуємо томати і нарізаємо їх на частини, попутно вирізаючи кінчиком ножа слід від плодоніжки.

Далі слід подрібнити помідори будь-яким зручним способом. Для цього можна використовувати м’ясорубку, занурювальний або стаціонарний блендер. Головне – отримати однорідне томатне пюре.

Поміщаємо томатну масу в каструлю з товстими стінками і ставимо на плиту. Після закипання варимо майбутню пасту протягом двох годин. температуру плити робимо мінімальної – кипіння має бути неактивний, але виражене. При варінні буде утворюватися піна, і її потрібно просто перемішувати з основною масою, не знімаючи. Коли паста випаровує частину вологи, піна пропаде. Протягом всього часу уварювання потрібно часто перемішувати томатну масу, щоб не допустити пригорання.

Після закінчення зазначеного часу додаємо в пасту, очищені і пропущені через прес зубки часнику, додаємо сіль. Важливо використовувати звичайну велику сіль. Швидкорозчинна сіль дрібного помелу може дати непередбачуваний результат. Добре перемішуємо пасту зі спеціями і продовжуємо варіння ще п’ятнадцять хвилин.

Банки і кришки моєму содовим розчином. Далі стерилізуємо їх будь-яким зручним способом: в духовці, мікрохвильовій печі, над парою і т. д. Стерильної тарі даємо повністю обсохнути. Розкладаємо по банках гарячу томатну пасту з часником і відразу закручуємо кришками. Перевертаємо закачування догори дном і закутуємо ковдрою до повного остигання, після чого прибираємо їх на зберігання в темне прохолодне місце.

Приємного апетиту!

Томатна паста без оцту на зиму Томатна паста в домашніх умовах Томатна паста через м'ясорубку