Томатна паста з яблуками – цікаве рішення, якщо хочеться додати новий відтінок у знайомий соус. Щоб смак був збалансований, разом з яблуками також додаємо до томатів болгарський перець, часник і ріпчасту цибулю. А для аромату використовуємо паличку кориці, лавровий лист і запашний перець. Готова паста виходить ароматною і насиченою. Баночка такої заготовки точно не завадить на будь-якій кухні.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Помідори свіжі – 2,5 кг
  • Яблука – 6 шт.
  • Часник 8 зуб.
  • Цибуля ріпчаста – 6 головок
  • Болгарський перець солодкий – 4 шт.
  • Сіль велика – 1,5 ст. л.
  • Цукор-пісок – 8 ст. л.
  • Оцет столовий 9% – 150 мл
  • Кориця – 1 паличка
  • Перець духмяний горошок – 8 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.

Процес приготування:

Почнемо готувати томатну пасту з яблуками на зиму. Помідори миємо від забруднень, обсушуємо й розрізаємо на частини довільного розміру, щоб потім було зручніше подрібнити їх. Яблука миємо, обсушуємо, ріжемо на четвертинки і вирізаємо насінну коробочку. Ріпчасту цибулю і зубки часнику очищаємо від лушпиння. Болгарський перець миємо, звільняємо від плодоніжки і насіння, ріжемо на частини поменше.

Підготовлені овочі пропускаємо через м’ясорубку. Також можна компоненти подрібнити за допомогою блендера. Головне – домогтися отримання однорідної рідкої маси з дрібною структурою.

Поміщаємо подрібнені овочі в глибоку каструлю і ставимо на плиту. Доводимо масу до кипіння і зменшуємо температуру до мінімуму. У невеликий шматочок марлі кладемо паличку кориці, лаврове листя і горошини запашного перцю. Пов’язуємо марлю зі спеціями у формі мішечка, використовуючи нитку для закріплення. Опускаємо приправи в томатну пасту – так вони віддадуть всі свої аромати, а після варіння їх можна буде без зусиль отримати. Варимо пасту протягом однієї години орієнтовно. Коли консистенція маси стане помітно довші, варіння можна припиняти. Не забуваємо частина помішувати пасту під час приготування, оскільки вона може легко пригоріти.

Знімаємо уварену масу з плити і витягаємо марлевий мішечок зі спеціями, більше він не потрібен. Пробиваємо овочеву заготівлю заглибним блендером до отримання гомогенної пасти. Потім вливаємо в неї оцет, додаємо сіль та цукровий пісок.

Знову ставимо пасту на плиту і доводимо її до кипіння. Банки і кришки попередньо моєму содовим розчином і стерилізуємо будь-яким зручним способом. У обсохлі стерильні банки розкладаємо гарячу томатну пасту і відразу закручуємо кришками. Закачування перевертаємо догори дном і закутуємо ковдрою. Після того, як банки повністю охолонуть, прибираємо їх в прохолодне темне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Помідори з яблуками на зиму Томатна паста в домашніх умовах Томатна паста з часником