Якщо домашня томатна паста – частий гість на вашому столі, то варто придивитися до цього рецептом. Тут не використовується оцет, як, власне, і цукор. Смак соусу виходить максимально натуральним і природним. Така паста хороша на кожен день. Для того, щоб пом’якшити помідорну кислинку, пропонуємо використовувати трохи рослинного масла. Підійде оливкова холодного віджиму або будь рафінована (якщо не любите оливкові нотки в готовому продукті).


Інгредієнти: на 1 л.

  • Помідори свіжі – 4 кг
  • Масло рослинне – 120 гр.
  • Перець чорний горошок – 20 шт.
  • Перець духмяний горошок – 5 шт.
  • Сіль велика – 1 ст. л.

Процес приготування:

Готувати томатну пасту через м’ясорубку без оцту легко! Помідори ретельно миємо у великій кількості води, щоб змити всі поверхневі забруднення. Обсушуємо плоди і розрізаємо на частини поменше. Попутно вирізаємо кінчиком ножа сліди від плодоніжок і дефектні ділянки. Пропускаємо шматочки помідорів через м’ясорубку.

Поміщаємо пюре з помідорів в об’ємну каструлю або іншу ємність для варіння і ставимо на плиту. Доводимо масу до кипіння і варимо протягом двадцяти хвилин. Не забуваємо помішувати майбутню пасту, оскільки вона легко пригорає.

Після закінчення зазначеного часу додаємо в томатну масу велику сіль, горошини чорного і запашного перцю, олія. Сіль важливо використовувати саме крупного помелу, їдальню. Швидкорозчинна дрібна може дати непередбачуваний результат заготовки на зиму. Якщо використовувати оливкова олія холодного віджиму, то до готової пасті з’явиться специфічний «середземноморський» смаковий акцент. У випадку з рафінованою олією смак пасти вийде класичний, м’який. Після додавання солі, перцю і масла продовжуємо варіння ще сорок хвилин. Маса випаровує вологу і стане густіше.

Банки і кришки для фасування томатної пасти попередньо моєму содовим розчином і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Стерильною тарі даємо повністю обсохнути. Розкладаємо гарячу томатну пасту по банкам і закручуємо кришками. Перевертаємо закачування догори дном і закутуємо пледом до повного охолодження. Охолоджені заготовки прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.

Приємного апетиту!

Томатна паста без оцту на зиму Томатна паста без стерилізації на зиму Томатна паста в домашніх умовах