Компот, приготовлений таким способом, виходить дуже насичений, яскравий і концентрований. При необхідності його можна розбавляти прохолодною водою, щоб він не здавався дуже солодким і краще освіжав.


Інгредієнти: на 6 арк.

  • Вода – 2 л
  • Суниця – 2 кг
  • Полуниця – 2 кг
  • Цукор-пісок – 2 ст.

Процес приготування:

Як почати готувати узвар із суниць і полуниць на зиму? Насамперед необхідно приготувати сироп. Для цього наповніть каструлю 2 літрами води, засипте цукор і поставте на середній вогонь. Постійно помішуючи, доведіть рідину до кипіння і варіть до повного розчинення цукру, на це піде близько 4-5 хвилин. По закінченні цього часу зніміть каструлю з сиропом з вогню і відставте в бік.

Полуницю і суницю попередньо ретельно переберіть, щоб в компот не потрапили зіпсовані або недозрілі ягоди. Також обірвіть плодоніжки, потім промийте ягоди під проточною водою і обсушити на рушник або відкинувши на друшляк.

Підсушені ягоди зсипте в глибоку миску і залийте раніше приготованим цукровим сиропом, він повинен повністю покрити плоди. Закрийте тару харчовою плівкою і залиште настоюватися при кімнатній температурі на 3-4 години. Ягоди віддадуть сік, злегка зменшуватися в розмірах і стануть більш щільними. В цей же час можете простерилізувати банки для закаток, вони якраз встигнуть охолонути і просохнути.

Велику каструлю наповніть 7-8 літрами води і поставте на вогонь. З миски з ягодами в сиропі з допомогою шумівки дістаньте плоди і розкладіть їх по банкам. Сам сироп злити в окрему невелику каструлю і доведіть до кипіння. Варіть протягом 2-3 хвилин, потім зніміть з вогню і акуратно залийте ягоди. Краще це робити поступово з допомогою черпака, щоб скло встигало прогріватися і не тріснуло.

Прикриті кришками банки складіть у велику каструлю для пастеризації. Вода повинна покривати банки до горлечка або до плічок, якщо води не вистачає – долийте. Поступово нагрійте воду приблизно до 85 С, це стан дуже легкого кипіння. Тримайте в такій воді банки з компотом близько 15-20 хвилин.

По закінченні вказаного часу, з допомогою щипців акуратно дістаньте банки з каструлі, щільно закрутіть кришку і складіть закачування дном догори. Щільно укрийте їх рушником і залиште до повного охолодження.

Приємного апетиту!

Заготовки з полуниць на зиму Компот з полуниці на зиму Компот із суниці на зиму Компоти Узвар із суниць у 3-х літрових банках на зиму