Універсальний рецепт варення «п’ятихвилинка», як він працює? Варення доводиться до кипіння тричі, з інтервалом у кілька годин, і кожен раз вариться рівно 5 хвилин. Завдяки такому способу варіння варення виходить ароматним, прозорим, не перевареним, фрукти не втрачають свій колір і форму. Такий рецепт приготування також можна використовувати для приготування ягідного варення.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Абрикоси – 1,5 кг
  • Цукор-пісок – 1,5 кг
  • Вода – 0,5 л.

Процес приготування:

Як почати готувати варення з абрикосів часточками? Якщо хочете, щоб абрикоси зберегли свою форму і не розварилися, тоді для приготування варення краще вибрати тверді плоди. Промиваємо під проточною водою, розкладаємо на паперовий рушник, щоб позбутися від зайвої вологи.

Після того, як абрикоси обсохнули, розрізаємо їх навпіл, видаляємо кісточку. Беремо каструлю з товстим дном, щоб варення не пригорає в процесі варіння. У каструлю шарами викладаємо абрикоси, надрізом вгору, і пересипаємо їх цукром. Залишаємо їх на кілька годин для виділення соку. Можна залишити на ніч у холодильнику.

Після того, як абрикоси виділили сік, а цукор трохи підтанув, додаємо в каструлю воду (якщо ви хочете, щоб варення було більш насичене і варилося у власному соку – воду додавати не треба) і ставимо каструлю на середній вогонь.

Доводимо варення до кипіння, знімаємо пінку під час закипання. Акуратно перемішуємо дерев’яною ложкою варення. Проварюємо 5 хвилин і вимикаємо. Залишаємо варення до повного охолодження на 3 години. Через три години знову ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, знімаємо пінку, проварюємо 5 хвилин і вимикаємо. У загальній складності таку процедуру варення повинно пройти тричі.

Банки для варення добре промиваємо, ставимо на решітку в холодну духовку шийкою вниз. Включаємо духовку на 120 градусів і залишаємо банки стерилізуватися 12-15 хвилин. Після цього гаряче варення розливаємо по стерилізованим банкам. Кришки кип’ятимо і закриваємо банки. Залишаємо варення остигати до кімнатної температури, потім ставимо на зберігання в темне прохолодне місце.

Абрикоси в сиропі без кісточок на зиму Абрикоси на зиму Варення Варення з абрикосів без кісточок на зиму Варення з абрикосів в сиропі на зиму Варення з абрикосів на зиму