Чорниця – дуже корисна ягода. Щоб зберегти всі корисні вітаміни та мікроелементи, пропонуємо приготувати з неї джем без температурної обробки. Для того, щоб такий джем добре зберігався і придбав густу консистенцію, потрібно досить велика кількість цукру: на одну частину ягід кладемо дві частини цукрового піску. Зберігаємо такий сирий джем тільки в холодному місці не більше року.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Чорниця – 1 кг
  • Цукор-пісок – 2 кг

Процес приготування:

Як приготувати варення з чорниці без варіння? Ягоди чорниці перебираємо, випадкове сміття, гілочки і дефектні примірники викидаємо. Ягоди покласти в друшляк і ретельно промиваємо проточною водою.

Промиту чорницю розсипаємо тонким шаром на сухе рушник, щоб волога після промивання вбралася, і ягоди обсохнули.

Чорницю протираємо через сито дерев’яною товкачкою. В протерту масу додаємо цукровий пісок і перемішуємо до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться.

Сирої джем розкладаємо по сухих, попередньо простерилизованным банкам. Закатуємо сухими стерильними кришками. Поміщаємо на зберігання в прохолодне темне місце.

Приємного апетиту!

Варення з чорниці на зиму Джеми Чорниця на зиму