Ягоди чорниці та лохини мають дуже схожий зовнішній вигляд і смакові якості. Варення з них виходить ніжне і не гірчить. При правильному приготуванні це варення тривалий час зберігає свої смакові якості і не зацукрувався. Готується воно способом 2-кратної варіння.
Інгредієнти: на 1 л.
- Чорниця – 0.5 кг
- Лохина – 0.5 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
- Лимонний сік – 1 ч. л.
Процес приготування:
Готувати варення з чорниці та лохини легко! Ягоди чорниці та лохини ретельно переберіть, особливо коли вони зібрані комбайном. Видаліть весь дрібний сміття та пошкоджені ягоди. Потім промийте їх проточною водою.
Підготовлені ягоди перекладіть в каструлю для варіння варення і засипте їх розрахованим кількістю цукру. Каструлю прикрийте серветкою і залиште ягоди в цукрі на 4 години, щоб вони дали достатньо свого соку.
Після закінчення цього часу каструлю з ягодами поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. Зніміть всю пінку з поверхні. Поваріть варення протягом 10-15 хвилин на маленькому вогні. При варінні варення несильно перемішувати дерев’яною ложкою. Потім вимкніть вогонь і залиште варення на 4 години, щоб ягоди охололи.
Потім повторно варення доведіть до кипіння на середньому вогні і поваріть ще 10-15 хвилин, вже на маленькому вогні. До кінця варіння налийте в варення сік лимона або трохи лимонної кислоти і можете додати ванілін.
Будь-яким способом стерилізуйте банки.
Гаряче варення розлийте по банках і герметично закупорьте їх. Потім варення остудіть і перенесіть на зберігання.
Приємного чаювання!
Варення Чорниця на зиму Чорниця протерта з цукром на зиму