Ожина – смачна і корисна ягода, з якої можна приготувати різноманітні заготовки на зиму: джем, желе, компот або ж просто заморозити ягоди цілком. Сьогодні ми приготуємо смачний джем з ожини з використанням желатину, який додасть джему густу консистенцію.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Ожина – 2,5 кг
  • Цукор-пісок – 1,5 кг
  • Желатин харчовий – 15 гр.

Процес приготування:

Готувати варення з ожини з желатином легко! Ожину перебираємо від листя і гілочок, промиваємо в друшляку під струменем прохолодної води і залишаємо на 10-15 хвилин, щоб стекла вода. Потім за допомогою заглибного блендера подрібнюємо ожину з половиною норми цукру в пюре і подрібнену масу перекладаємо в каструлю. Ставимо каструлю на повільний вогонь і доводимо масу до кипіння. Проварюємо ягоди 20-30 хвилин.

Після того, як ягоди проварилися зо, знімаємо їх з вогню, в чисту ємність кладемо марлю, складену в 2-3 шари і перекладаємо в неї ягідне пюре. Акуратно збираємо краї марлі і віджимаємо сік. Після цього в каструлю з ожиновим соком додаємо цукор, що залишився, добре перемішуємо і ставимо на вогонь. Після того, як маса закипить, дерев’яною ложкою знімаємо піну, яка утворилася. В джем додаємо желатин, добре перемішуємо, щоб він рівномірно розподілився по всій масі, і проварюємо 10-15 хвилин.

В цей час промиваємо і стерилізуємо над парою скляні банки, кип’ятимо кришки. Готовий густий джем у гарячому вигляді розкладаємо по банках, закручуємо кришками і перевертаємо банки догори дном. Залишаємо банки з джемом при кімнатній температурі до повного охолодження. Після цього прибираємо банки в темне прохолодне місце на зберігання.

Після того, як джем повністю охолов, він стає більш густим. Можна приступати до дегустації, приємного апетиту!

Варення з ожини Джем з ожини Джеми Ожина на зиму