Аґрус – це смачна ягода, з якої виходить чудове варення. Варіантів приготування варення багато: агрус відмінно поєднується з волоськими горіхами, смородиною, листям вишні і цитрусовими. Сьогодні ми приготуємо варення з агрусу з лимонним соком, який додасть ягід приємний цитрусовий аромат і легку кислинку.
Інгредієнти: на 1.3 л.
- Агрус – 1 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
- Лимонний сік – 5 ч. л.
- Вода – 300 мл
Процес приготування:
Почнемо готувати варення з стиглого аґрусу. Процес приготування варення починаємо з підготовки агрусу: перебираємо ягоди, добре промиваємо і обрізаємо хвостики.
Кладемо ягоди в каструлю або миску і засипаємо половину норми цукру. Залишаємо на 2-3 години, щоб ягоди пустили сік. Після закінчення часу ставимо ягоди на вогонь, додаємо воду, так як соку з ягід, зазвичай, виділяється не багато. На повільному вогні доводимо масу до кипіння і знімаємо піну. Проварюємо ягоди 5-7 хвилин, періодично помішуючи, і знімаємо з вогню. Залишаємо масу остигати на 5-6 годин при кімнатній температурі.
В остигле варення додаємо цукор, що залишився, добре перемішуємо і знову ставимо на повільний вогонь. Доводимо масу до кипіння, знімаємо піну, додаємо лимонний сік. Проварюємо варення 7-10 хвилин, помішуємо дерев’яною ложкою, щоб варення не пригоріло, і знімаємо з вогню.
Скляні банки добре промиваємо, стерилізуємо в духовці при температурі 110-120 градусів 10-15 хвилин. Кришки необхідно прокип’ятити. Тепле варення розкладаємо по банках, закручуємо кришки і перевертаємо банки кришкою вниз. Залишаємо варення остигати при кімнатній температурі, можна вкрити банки рушником. Після того, як варення охололо – можна прибирати його в темне місце. Можна приступати до дегустації!
Агрус на зиму Варення з аґрусу п'ятихвилинка на зиму Варення з зеленого агрусу Варення з червоного агрусу Варенье Царський (смарагдове) варення з аґрусу