Шулюм представляє з себе наваристий суп з м’ясом і овочами. Це блюдо по поживності і ситності здатне цілком замінити собою весь обід. Пропонуємо приготувати шулюм на основі свинини, а щоб аромат готового супу був особливо насиченим, поряд зі свіжим м’ясом додамо ще й копчені свинячі реберця.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Свинина – 500 гр.
- Копчені реберця – 500 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Болгарський перець солодкий – 1 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Картопля – 3 шт.
- Помідори свіжі – 2 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Паприка – за смаком
- Перець чилі – за смаком
- Масло оливкове – 3 ст. л.
- Часникові стрілки – за смаком
Процес приготування:
Як приготувати шулюм з свинини в домашніх умовах? Свинячі копчені реберця розрізаємо на окремі ділянки з кісткою і невеликою кількістю м’яса.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо тонкими шматочками довільної форми. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо та нарізаємо тонкими півкільцями або поперечними пір’ям.
У товстостінній каструлі розігріваємо оливкову олію і висипаємо в нього підготовлені цибулю з морквою. Обсмажуємо на середньому вогні при помішуванні, поки цибуля не почне рум’янитися. М’якоть свинини обсушуємо і ріжемо на невеликі шматочки. Викладаємо м’ясо в каструлю, перемішуємо. Молоду картоплю ретельно зашкуриваем, не зрізуючи шкірки, промиваємо та нарізаємо великими шматками. Якщо стара картопля з жорсткою шкіркою, тоді її зрізаємо. Викладаємо картоплю слідом за свининою, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати ще десять хвилин.
Закладаємо свинячі ребра і вливаємо в каструлю воду в такій кількості, щоб повністю покрити всі інгредієнти. Часник очищаємо від лушпиння і тиснемо ножем до плоского стану – так зубок віддасть більше аромату. Кладемо часник у каструлю. Доводимо суп до кипіння на сильному вогні, потім накриваємо кришку, температуру плити знижуємо до мінімальної і варимо сорок-п’ятдесят хвилин при повільному кипінні.
Болгарські перці очистити від насіння і плодоніжки. М’якоть натираємо на тертці з внутрішньої сторони – залишок жорстку шкірку викидаємо. Томати надрізаємо хрест-навхрест, ошпарюємо окропом і знімаємо шкірочку. Очищені таким чином помідори нарізаємо дрібними кубиками.
Додаємо в шулюм кашку з болгарського перцю і нарізані помідори. Присмачую страву сіллю, чорним меленим перцем і паприкою. Варимо ще дві-три хвилини і знімаємо з плити. Готового блюда даємо настоятися під кришкою десять-п’ятнадцять хвилин: так суп стане більш насиченим і охолоне до більш комфортної температури. Часникові стрілки дрібно нарізаємо і посипаємо ними поверхню шулюма.
Готовий шулюм розливаємо по порційним мисках. Перець чилі розрізаємо на тонкі поперечні кільця і кладемо в кожну миску по парі штук. Подаємо суп в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Стрілки часнику Шулюм Шулюм в казані Шулюм з свинини