Їжачки з фаршу з рисом в сметанному соусі в каструлі – дуже практичне блюдо. Він дозволяє скромним кількістю м’яса нагодувати всю сім’ю. Таким блюдом можна не просто насититися, але і по-справжньому насолодитися: справжній домашній смак ніжних тюфтельок нікого не залишить байдужим. Сметанний соус, в якому будемо гасити «їжачків», доповнимо подрібненими овочами. Це додасть особливу насиченість і соковитість готовому блюду. Для зручності краще готувати тефтелі в каструлі або на сковороді з високими бортиками – так ні «їжачки», ні соус не опиняться на плиті в разі необережного руху.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Фарш м’ясний – 400 гр.
- Рис білий – 0.5 склянки
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Морква – 2 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Сметана – 200 мл
- Вода – 200 мл
- Кріп сушений – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Перець червоний мелений – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Готувати їжачки з фаршу з рисом в сметанному соусі в каструлі легко! Рис покласти в друшляк і ретельно промиваємо.
Відварюємо її в підсоленій воді протягом десяти хвилин.
Потім відкидаємо крупу на сито і знову промиваємо.
Доведений таким чином до напівготовності рис охолоджуємо, щоб потім змішати його з фаршем для «їжачків».
Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння. Одну цибулину нарізаємо дрібними кубиками. Друга нагоді пізніше при приготуванні соусу.
У миску кладемо фарш, приготований рис, подрібнений ріпчаста цибуля, куряче яйце, сіль і чорний мелений перець за смаком.
Руками або ложкою змішуємо фарш з добавками, домагаючись рівномірного розподілу всіх компонентів у загальній масі.
Їх приготованого фаршу формуємо кульки зразковим діаметром у п’ять сантиметрів. Щоб маса не липла до рук, можна змочити їх в холодній воді. Важливо добре прокатати порції фаршу між долонями, ущільнити кульки – так вони не розваляться при гасінні і добре збережуть свою форму.
Моркву чистимо від верхньої шкірки, промиваємо і натираємо на крупній тертці.
Часник очищаємо і дрібно рубаємо ножем або пропускаємо через прес.
Решту другу цибулину нарізаємо невеликими шматочками.
В каструлі, в якій будемо гасити тефтелі, розігріваємо рослинне масло в такій кількості, щоб воно покрило дно шаром у два-три міліметри.
Кладемо в гаряче масло натерту моркву, подрібнені цибуля та часник. При постійному помішуванні обсмажуємо овочі до м’якості. Коли овочева суміш в каструлі стане м’якою і почне потроху рум’янитися, викладаємо поверх підготовлені тефтелі.
Готуємо сметанний соус. Для цього в окремій мисці змішуємо сметану, сушений кріп, трохи солі, чорний і червоний види меленого перцю за смаком.
Потім доливаємо воду в зазначеній кількості і знову перемішуємо – соус готовий.
Приготовленої сметанною сумішшю рівномірно заливаємо тефтелі з засмаженими овочами.
Закриваємо каструлю кришкою і доводимо вміст до кипіння. З цього моменту знижуємо температуру плити до мінімуму і тушкуємо страву при повільному кипінні протягом двадцяти хвилин. Готових «їжачків» знімаємо з плити і даємо їм настоятися під кришкою десять-п’ятнадцять хвилин. Потім подаємо до столу з будь-яким гарніром.
Приємного апетиту!
Їжачки з фаршу з рисом в сметанному соусі в духовці Їжачки з фаршу і рису Їжачки з фаршу і рису в каструлі Їжачки з фаршу і рису з підливою в духовці