Щоб зробити закваску домашніх умовах, вам необхідно змішати борошно з теплою водою і залишити суміш в теплому місці, кілька разів її підгодувати. Звучить зовсім просто і на ділі виявляється також. Потрібно дотримуватися одна важлива умова – запастися якісної борошном.


Інгредієнти: на 1 порц.

  • Вода – 350 мл
  • Борошно пшеничне – 245 гр.
  • Житнє борошно обдирне – 105 гр.

Процес приготування:

Як приготувати закваску без дріжджів для пшеничного хліба у домашніх умовах? У сухий трилітровій банці змішайте 50 мл теплої води, 35 пшеничного і 15 грам житнього борошна, перемішайте і залиште в теплому місці на добу.

Через добу закваска почне пінитися. Додайте 50 мл теплої води, 35 пшеничного і 15 грам житнього борошна, перемішайте і залиште на добу.

наступного дня повторіть процедуру підживлення. На четвертий день видаліть більшу частину закваски. В банку повинна залишитися приблизно столова ложка закваски. Додайте 100 мілілітрів води, 70 грам пшеничного і 30 грам житнього борошна. Змішайте закваску і залиште в темному місці на добу.

На п’ятий день закваска буде пузиритися, але в обсязі не збільшиться, перемішайте її і залиште ще на добу.

На шостий день закваска збільшиться в об’ємі в кілька разів. Знову залиште столову ложку закваски. Додайте до неї 100 мілілітрів води, 70 грам пшеничного і 30 грам житнього борошна, перемішайте і залиште на добу.

На сьомий день закваска буде готова, можна використовувати її за призначенням, а решту зберігати в холодильнику.

Приємного апетиту!

Закваска для хліба Квас без дріжджів Квас в домашніх умовах Квас з житнього борошна Пшенично-житня закваска для хліба