Простий рецепт холодцю пирога з капустою і яйцями. Також в начинку пропонуємо додати трохи моркви для контрасту і цибулі для смакового відтінку. Тісто готуємо на суміші сметани і майонезу з додаванням вершкового масла – м’якушка пирога буде вологим і розсипчастим. Важливо, щоб форма для випічки бала досить широкою: пиріг не повинен бути високим, інакше тісто повноцінно не пропечеться. Орієнтовно висота виробу повинна бути чотири-п’ять сантиметрів.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Яйце (для тіста) – 3 шт.
  • Майонез – 5 ст. л.
  • Сметана – 300 мл
  • Борошно пшеничне – 2 – 2.5 склянки
  • Масло вершкове (для тіста) – 30 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Капуста білокачанна – 700 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Морква – 1 шт.
  • Яйце (для начинки) – 2 шт.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Масло – для змазування
  • Зелень – 1 пучок

Процес приготування:

Приготування майонезно-сметанного заливного пирога з капустою і яйцем в духовці краще почати з начинки, оскільки її потім потрібно остудити перед тим, як формувати виріб. Ножем або спеціальною теркою подрібнюємо білокачанну капусту, нарізану масу добре обжимаем руками, щоб прибрати обсяг і пом’якшити волокна.

Зелень промиваємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем. Особливо добре з капустою поєднується кріп, хоча в цілому годиться будь-яка зелень.

Ріпчасту цибулю очищаємо і ріжемо дрібними кубиками. Моркву чистимо від верхньої шкірки, миємо й нарізаємо маленькими шматочками. В об’ємну сковороду наливаємо олію і розігріваємо його до гарячого стану. Підготовлені цибулю і моркву викладаємо в сковороду і при помішуванні обсмажуємо до м’якості протягом п’яти – семи хвилин.

Потім закладаємо капусту в сковороду, перемішуємо, накриваємо кришкою, щоб маса швидше осіла. Тушкуємо ще десять-п’ятнадцять хвилин. В залежності від сорту капусти час гасіння може відрізнятися. Важливо, щоб капуста також стала м’якою і почала злегка рум’янитися. В кінці приготування солимо овочі, перемішуємо і знімаємо з плити.

Варимо круто яйця для начинки. Остуджуємо їх і очищаємо від шкаралупи. Нарізаємо дрібними кубиками. У мисці змішуємо остиглу тушковану капусту, подрібнені яйця і січену зелень. Злегка присаливаем і перемішуємо.

Для приготування тіста в мисці збиваємо яйця з сіллю і цукром до однорідності. Відміряємо потрібний обсяг майонезу і сметани, додаємо їх в яєчну масу, також додаємо розтоплене вершкове масло, перемішуємо. Всипаємо просіяне борошно і соду, віночком активно вимішуємо, щоб розбити всі грудочки і отримати однорідне тісто середньої густоти. Форму для випічки змащуємо рослинним маслом. Якщо форма силіконова, то нічим змащувати не потрібно. Виливаємо половину приготованого тесту.

Викладаємо на тісто підготовлену капустяну начинку. Робимо це столовою ложкою, щоб розподілити овочеву масу рівним шаром по всій площі пирога.

На розподілену начинку виливаємо другу частину тіста, намагаючись закрити всю капусту. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Форму ставимо на середній рівень і запікаємо пиріг протягом сорока – сорока п’яти хвилин до рум’яної скоринки.

Готовий пиріг виймаємо з духовки і відразу змащуємо його поверхню вершковим маслом.

Даємо випічці охолонути до кімнатної температури, розрізаємо на порційні шматки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Заливний пиріг Заливний пиріг з капустою і яйцем Заливний пиріг з капустою на швидку руку Заливний пиріг на сметані Пироги Тісто для заливного пирога Тісто для заливного пирога з капустою