таким способом можна приготувати пиріг з будь-якими ягодами, але з чорницею він виходить особливо яскравим і барвистим. Основа пирога – розсипчасте листкове тісто. Чорниця може бути як свіжа, так і заморожена. Головна особливість вироби – ніжна сметанна заливка, яка в поєднанні з соковитими ароматними ягодами і дає пирога той самий характерний вершково-освіжаючий смак.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Масло вершкове – 120 гр.
  • Яєчний жовток – 1 шт.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукор-пісок – 75 гр.
  • Сметана – 1 – 2 ст. л.
  • Борошно – 260 гр.
  • Яйце (для начинки) – 2 шт.
  • Цукор-пісок (для начинки) – 75 гр.
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.
  • Сметана (для начинки) – 200 гр.
  • Крохмаль кукурудзяний – 20 гр.
  • Чорниця – 1,5 склянки
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Для приготування заливного пирога з чорницями і сметаною в широку миску просіваємо борошно, додаємо сіль та цукровий пісок, перемішуємо. Холодне вершкове масло натираємо на крупній тертці і викладаємо в борошно. Руками розтираємо борошно з маслом до отримання крихти. Потім додаємо в отриману крихту жовток і сметану. Перемішуємо руками і отримуємо досить щільне, але податливе, нелипким тісто. Формуємо з тіста кулю, загорнути у харчову плівку і поміщаємо його в холодильник на тридцять-сорок хвилин.

Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла або застеляємо її промасленим пергаментом. Силіконову форму можна зовсім не змащувати. Пісочне тісто викладаємо у форму і розподіляємо руками по всій її площі, не забуваючи сформувати рівні бортики. Наколюємо виделкою тісто, щоб при випічці воно не вздувалось.

Накриваємо тісто пергаментом, а зверху висипаємо будь-яку крупу: рис, гречку, горох, сочевицю і ін. Важливо помістити невеликий вантаж на тісто, щоб при випічці воно не деформувалося. Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 190 градусів. Форму з тістом ставимо на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом десяти-п’ятнадцяти хвилин. Потім дістаємо форму, пергамент з вантажем прибираємо і продовжуємо випікати пісочну основу ще десять-п’ятнадцять хвилин, доки вона злегка не зарум’яниться.

Готуємо ягоди: перебираємо, промиваємо в прохолодній воді, добре обсушуємо їх на рушник від залишкової вологи. Розподіляємо на пісочній основі підготовлену чорницю.

Готуємо сметанную заливку. Для цього в окремій мисці змішуємо яйця, цукровий пісок, ванільний цукор, сметану і кукурудзяний крохмаль у зазначеній кількості. Перемішуємо всі разом блендером або міксером до повної однорідності. Заливаємо отриманою сумішшю чорницю на тесті. Відправляємо в духовку і запікаємо пиріг до повної готовності при температурі 180 градусів протягом двадцяти хвилин.

Готовий пиріг повинен помітно зарум’янитися по краях, а сметанна заливка повинна ущільнитися. Готовий виріб дістаємо з духовки і обов’язково даємо йому повністю охолонути. Після охолодження випічку можна розрізати на рівні шматочки і подати до столу.

Приємного апетиту!

Відкритий пиріг з чорницею Пиріг з чорницею Пиріг з чорницею і сметанною заливкою Пиріг з чорницею на сметані Пироги Тісто для заливного пирога на сметані