Ситний пиріг на всі випадки життя. Можна приготувати на вечерю або спекти заздалегідь на перекус протягом дня, або подати гостям на стіл. Тісто у нього м’яке, з великими порами, злегка вологе, так як замішано на основі кисломолочних продуктів. Начинка – капуста з яйцями. Пиріг при запіканні покривається дуже апетитною рум’яною скоринкою. А щоб зробити її ще привабливішою, після випічки змастимо поверхню шматочком вершкового масла – з’явиться глянець, який так і манить провести дегустацію.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Яйце (для тесту) – 2 шт.
  • Кефір – 300 мл
  • Сметана – 100 гр.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Сода харчова – 0.25 ч. л.
  • Сіль (для тіста) – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 300 – 400 гр.
  • Капуста білокачанна – 400 гр.
  • Яйце (для начинки) – 3 шт.
  • Сіль (для начинки) – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Масло вершкове – 10 гр.
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Готувати заливний пиріг з капустою на сметані і кефірі в духовці просто! Відразу готуємо капустяну начинку, щоб вона встигла трохи охолонути перед формуванням пирога. Капусту тонко шаткуємо й добре обжимаем руками. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і висипаємо в нього капусту. Тушкуємо її при середній температурі плити до м’якості. В кінці приготування додаємо сіль і чорний мелений перець, перемішуємо. Знімаємо з плити і даємо охолонути.

Відварюємо яйця круто. Охолоджуємо їх, очищаємо від шкаралупи і нарізаємо на дрібні кубики. Змішуємо остигаючу капусту з нарізаними яйцями – начинка готова.

Для приготування тіста в миску викладаємо сметану і наливаємо кефір. Висипаємо соду і перемішуємо.

Далі додаємо яйця, сіль та цукровий пісок. Збовтуємо всі разом віночком до однорідності.

Всипаємо борошно і розпушувач, перемішуємо до зникнення всіх грудочок. Замішане тісто виходить не надто густим і чимось нагадує тісто на оладки.

Форму для випічки змащуємо рослинним маслом. Як варіант, можна застелити її промасленим пергаментом, щоб було зручніше потім діставати вже спечений пиріг. Викладаємо половину приготованого тесту у форму, розрівнюємо.

На тісто викладаємо остиглу капустяну начинку. Розподіляємо її рівномірно по всій площі тесту.

Поверх розміщуємо тісто. Якщо залишилися просвіти начинки, замазуємо їх ложкою. Потрібно, щоб вся капуста з яйцями була покрита шаром тіста і не пригоріла.

Ставимо пиріг в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо орієнтовно тридцять п’ять – сорок хвилин. За цей час випікання злегка підніметься і помітно зарум’яниться. Готовий пиріг дістаємо з духовки і відразу змащуємо поверхню шматочком вершкового масла. Так скоринка стане м’якою і глянсовою. Подаємо пиріг до столу в гарячому або охолодженому вигляді.

Приємного апетиту!

Заливний пиріг Заливний пиріг з капустою і яйцем Заливний пиріг з капустою на швидку руку Заливний пиріг на кефірі Заливний пиріг на сметані Тісто для заливного пирога на сметані