Готуємо простий заливний пиріг з рідкого тіста на молоці з капустяно-м’ясною начинкою. Фарш може бути абсолютно будь-який, головне, щоб він був не дуже жирний. Обсмажуємо його попередньо з цибулею і капустою – така комбінація дуже смачна сама по собі, а вже тим більше гармонійна з несолодким тестом. Пиріг дуже смачний і соковитий – цілком можна подати на вечерю в поєднанні з овочевим салатом.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Яйце – 3 шт.
  • Молоко коров’яче – 1 склянка
  • Майонез – 1 ст.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Сода харчова – 0.2 ч. л.
  • Сіль (для тіста) – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 8 – 9 ст. л.
  • Капуста білокачанна – 500 – 600 гр.
  • Фарш м’ясний – 300 – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Сіль (для начинки) – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Приправа для м’яса – 0.5 ч. л.
  • Кріп – 1 пучок
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Почнемо готувати заливний пиріг на молоці з капустою і фаршем в духовці. Починаємо з приготування капустяної начинки. Для цього тонко шаткуємо капусту. Робимо це ножем або спеціальною теркою.

В каструлі доводимо до кипіння два літри води і опускаємо в окріп нарізану капусту. Заважаємо ложкою, щоб занурити всю масу в гарячу воду. Бланшируем капусту протягом двох-трьох хвилин, після чого відкидаємо на сито або друшляк і даємо воді максимально стекти.

Ріпчасту цибулю чистимо від луски і нарізаємо дрібними кубиками. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і висипаємо в нього лук. Обсмажуємо його при середній температурі плити до напівпрозорості, не забуваючи помішувати, щоб не пригорів.

Додаємо до цибулі м’ясний фарш. Відразу починаємо розбивати шматочки фаршу лопаткою, щоб маса придбала розсипчастий вид. Обсмажуємо фарш разом з цибулею три-чотири хвилини. Потім додаємо сіль, чорний мелений перець і спеції для м’яса, перемішуємо.

Обсушену і вже злегка остигнула капусту викладаємо в сковороду до фаршу з цибулею, перемішуємо і продовжуємо готувати на плиті ще сім-десять хвилин. Кріп миємо, обсушуємо, подрібнюємо і також викладаємо в сковороду, перемішуємо. Пробуємо начинку на смак і при необхідності досолює. Знімаємо з плити і даємо охолонути до теплої температури.

Поки начинка остигає, готуємо тісто. У миску кладемо молоко, майонез і соду, ретельно перемішуємо. Далі додаємо яйця, сіль та цукровий пісок. Збовтуємо всі разом ще раз. В останню чергу додаємо просіяне борошно і розпушувач. Замішуємо тісто віночком, домагаючись однорідності. Консистенція маси виходить досить рідкою, як на оладки.

Форму для випічки пирога змащуємо рослинним маслом. Потім виливаємо в неї половину приготованого тіста, розрівнюємо. На тісто ложкою викладаємо капустяну начинку. Намагаємося розподілити її рівним шаром по всій площі тесту.

Поверх викладаємо тісто. Зворотною стороною ложки замазуємо просвіти, щоб тісто закрило всю начинку. Відправляємо пиріг в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо приблизно тридцять п’ять – сорок хвилин, поки не з’явиться гарна золотава скоринка.

Готовий пиріг дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути і дістаємо з форми. Подаємо до столу в теплому вигляді.

Розрізавши пиріг на порції, можна буде побачити, яка виходить соковита начинка, і як її багато. Остиглий пиріг можна без проблем розігріти в мікрохвильовці – він залишиться таким же смачним.

Приємного апетиту!

Заливний пиріг з капустою Заливний пиріг з капустою і яйцем Заливний пиріг з капустою на майонезі Заливний пиріг на майонезі Заливний пиріг на молоці Пиріг з капустою Тісто для заливного пирога з капустою