Рисові запіканки – це відмінний спосіб дати друге життя залишився після обіду рісу. Способів приготування запіканок безліч, а за цим рецептом будемо готувати варіант з додаванням шинки і помідорів. Базову рисову масу будемо викладати шарами, а шинку оформимо у вигляді начинки в центрі. На зрізі такий спосіб розкладки виглядає дуже привабливо, головне – не полінуватися і сформувати шари рівними. Зверху страву щедро змащуємо сметаною з сиром – це забезпечить рум’яну скоринку на поверхні і особливу соковитість і насиченість смаків всередині.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Рис білий – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Шинка – 200 гр.
  • Помідори свіжі – 1 шт.
  • Болгарський перець солодкий – 0.5 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сир Пармезан – 50 гр.
  • Сметана – 4 ст. л.
  • Петрушка – 3 гілки
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка
  • Сіль – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Приступимо до приготування запіканки з шинкою, рисом і помідорами. Рис промиваємо у великій кількості води. Поміщаємо крупу в каструлю, заливаємо водою, підсолюємо і після закипання варимо протягом дванадцяти-п’ятнадцяти хвилин. Рис повинен дійти до готовності, але все ще трохи твердим. При запіканні він додатково розм’якшиться. Відкидаємо крупу після варіння на друшляк і промиваємо холодною водою, після чого даємо всієї рідини стекти.

Моркву промиваємо, чистимо від верхньої шкірки і натираємо на крупній тертці. Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо та нарізаємо ножем на дрібні кубики. У сковороді розігріваємо рослинне масло і висипаємо в нього подрібнені цибулю з морквою. Обсмажуємо при помішуванні кілька хвилин, поки морква не стане м’якше, а цибуля не буде прозорим.

Помідор і болгарський перець промиваємо й обсушуємо. Томат ріжемо на невеликі шматочки, м’якоть перцю звільняємо від насіння і нарізаємо аналогічно помідору. Часник очищаємо і пропускаємо через прес. Додаємо в сковороду до цибулі і моркви часник, помідори і перець, перемішуємо, солимо і перчимо за смаком і готуємо півтори-дві хвилини. Після цього знімаємо в плити, додаємо подрібнену зелень петрушки, перемішуємо і даємо отриману суміш трохи охолонути.

Змішуємо овочеву зажарку, рис і яйце.

Шинку очищаємо від оболонки і нарізаємо маленькими кубиками.

Форму для запікання змащуємо зсередини рослинним маслом. Викладаємо половину рисової маси, добре вирівнюємо.

Далі розкладаємо рівним шаром кубики шинки.

Закриваємо шинку залишилася рисової масою. Вирівнюємо поверхню.

Викладаємо в миску сметану і натираємо туди ж твердий сир на дрібній тертці. Змішуємо, додаємо чорний мелений перець. Отриману масу розподіляємо на поверхні запіканки, вирівнюємо.

Духовку розігріваємо до температури 230 градусів і ставимо форму з запіканкою на середній рівень. Запікаємо протягом двадцяти п’яти-тридцяти хвилин. Запіканка до кінця зазначеного часу повинна покритися рум’яною скоринкою.

Готову запіканку виймаємо з духовки і подаємо до столу в гарячому вигляді. Перед подачею посипаємо поверхню зеленню.

Приємного апетиту!

Новости