З чорної смородини, звареної методом «П’ятихвилинка», виходить досить густе желе і без подрібнення ягоди, так як в ній міститься багато природного пектину. Рецепт готування смородинового варення склянками відомий давно і ним користуються до цього часу, адже це зручно. Співвідношення склянок смородини, води і цукру є різні, адже від кількості цукру залежить текстура желе. У цьому рецепті береться 8 склянок смородини, 12 склянок цукру і 2 склянки води, тобто пропорція 1:1,5.


Інгредієнти: на 3 л.

  • чорна Смородина – 8 ст.
  • Цукор-пісок – 12 ст.
  • Вода – 2 склянки

Процес приготування:

Почнемо готувати желе-п’ятихвилинку з чорної смородини на зиму склянками. Очищена від сміття і плодоніжок смородина добре промивається проточною водою і на пару хвилин залишається на друшляку для стікання зайвої рідини.

В посуд для варіння варення наливається дві склянки чистої води і в ній розчиняється шість склянок цукру. Сироп доводять до кипіння.

У киплячий сироп насипається вісім склянок чистої смородини, все перемішується і варення доводиться до кипіння. Вся пінка з поверхні шумівкою знімається.

Вариться варення на невеликому вогні, тільки щоб трохи кипіло, рівно 4 хвилини від початку кипіння.

Потім через 4 хвилини в варення насипаються решта шість склянок цукру, все перемішується до повного його розчинення і вариться варення ще 1 хвилину.

Гаряче варення розливається по заздалегідь простерилизованным сухим способом банкам і відразу герметично закупорюється стерильними кришками.

Після остигання варення набуває консистенцію густого желе. Цей смородиновий десерт добре зберігається і при домашньої температурі.

Вдалих і смачних заготовок!

Варення з чорної смородини Желе на зиму Желеподібне варення 5-хвилинка з чорної смородини Чорна смородина на зиму