Страва, приготована і подана з запалі з жару в порційних формах, завжди викликає інтерес і містить певний елемент сюрпризу. Якщо індивідуальних кокотниць вдома не виявилося, замість них можна з успіхом використовувати форми з фольги, які швидко і просто виготовляються за пару хвилин. А запікати в них пропонуємо грибний жульєн – безпрограшне блюдо для такої подачі.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Печериці свіжі – 500 гр.
  • Гливи – 500 гр.
  • Молоко коров’яче – 500 мл
  • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Сир Моцарелла – 150 гр.
  • Сир Пармезан – 150 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Мускатний горіх – за смаком
  • Зелень – 3 пучка

Процес приготування:

Почнемо готувати жульєн у фользі. Печериці та гливи очищаємо від забруднень. Нарізаємо обидва види грибів на невеликі шматочки довільної форми.

На сковороді розтоплюємо вершкове масло.

Висипаємо на сковороду нарізані гриби. При періодичному помішуванні смажимо їх на середній температурі протягом десяти хвилин, поки гриби не стануть м’якими і не почнуть рум’янитися.

В окремій ємності змішуємо борошно з невеликою кількістю молока до однорідності. Потім доливаємо молоко, що залишилося і розмішуємо, щоб не залишилося грудочок.

Отриману суміш виливаємо в сковороду до грибів, безперервно помішуючи. Соус загусне і трохи потемніє. Готуємо гриби в соусі протягом двох-трьох хвилин.

В кінці приготування додаємо сіль, чорний мелений перець і тертий мускатний горіх за смаком. Не забуваємо, що пізніше в страва буде додано сир, і він також солоний.

Готуємо форми з фольги для запікання. Для цього можна використовувати, наприклад, банку або чашку. Перевертаємо посуд догори дном і накриваємо її листом фольги. Руками обживаем фольгу за формою посуду, загинаємо краю назовні і притискаємо до стінок. Для міцності готової форми можна використовувати два листа фольги, складені один з одним. Знімаємо форму з фольги з посуду і перевертаємо – готово.

виготовлені форми викладаємо гриби разом з соусом.

Моцарелу і твердий сир натираємо на твердій тертці і змішуємо.

Сумішшю сирів щедро посипаємо гриби у формочках. Духовку розігріваємо до 180 градусів. Форми з жульєном ставимо на решітку і встановлюємо його на середній рівень гарячої духовки. Запікаємо протягом 10-15 хвилин, поки сир повністю не розплавиться і не зарум’яниться.

Готовий жульєн у фользі виймаємо з духовки, посипаємо при бажанні січеною зеленню і подаємо на стіл гарячим прямо в формочках.

Приємного апетиту!

Жульєн Жульєн з грибами Жульєн з грибами в духовці класичний Жульєн з грибами класичний Жульєн з печериць