Сьогодні будемо готувати дуже смачний, делікатесний жульєн з мовою і грибами, який готується також просто, а от підсумковим смаком незвично здивує і порадує. Ніжний соковитий мова вдало поєднується з ароматними печерицями. Соус бешамель і сир, як і завжди, вигідно підкреслюють і облагороджують смак інгредієнтів. Можна приготувати як в окремих порційних формочках, так і в самій загальній формі.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Яловичий язик – 500 гр.
  • Печериці свіжі – 4 шт.
  • Куряча шинка – 100 гр.
  • Сир Пармезан – 100 гр.
  • Масло вершкове (для смаження) – 50 гр.
  • Олія оливкова (для смаження) – 3 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Для соусу: –
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Борошно пшеничне – 1 гр.
  • Вершки 10% – 400 мл
  • Сир Пармезан – 200 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Мускатний горіх – за смаком

Процес приготування:

Як приготувати жульєн з мовою і грибами? Яловичий мову необхідно відварити заздалегідь в підсоленій воді до м’якості і охолодити.

Потім очищаємо мову від шкірки за допомогою ножа і нарізаємо тонкою соломкою.

Печериці обтираем вологою ганчірочкою і також нарізаємо соломкою, пропорційно з шматочками мови.

Очищений ріпчасту цибулю нарізаємо тонкими полукружиями.

Курячу шинку аналогічно ріжемо соломкою.

В широкій сковороді розтоплюємо вершкове масло, доливаємо оливкова і в цю суміш масел висипаємо ріпчасту цибулю.

При помішуванні доводимо півкільця цибулі до прозорого стану і додаємо інші інгредієнти: гриби, шинку, язик.

Перемішуємо і протягом п’яти хвилин обсмажуємо на середній температурі до утворення легкої скоринки. В кінці приготування додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком.

Отриману обсмажену суміш викладаємо у форму для випікання або розкладаємо по порційним кокотницях.

Для приготування соусу Бешамель у глибокій сковорідці або сотейнику розтоплюємо вершкове масло, додаємо вказану кількість борошна і при постійному помішуванні доводимо суміш до світло-коричневого кольору.

Не перестаючи заважати, тонкою цівкою вливаємо вершки. Зручно на даному етапі заважати соус віночком – це дозволить ефективно уникнути утворення грудочок. Температуру плити підтримуємо як середньо-низьку, щоб соус не міг пригоріти.

Готуємо соус пару хвилин, додаємо в кінці приготування сіль за смаком і щіпку тертого мускатного горіха.

Сир натираємо на дрібній тертці і висипаємо в киплячий соус.

Заважаємо до повного його розчинення і знімаємо з плити.

Приготованим соусом відразу заливаємо укладений у форму шар грибів, мови і шинки.

Поверх соусу викладаємо тертий на дрібній тертці твердий сир, намагаючись рівномірно розподілити його по всій поверхні.

Форму з жульєном ставимо в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку на середній рівень. Запікаємо блюдо, поки сир на поверхні не розплавиться і не стане рум’яного кольору. Немає потреби довго тримати жульєн в духовці, так як всі його складові вже приготовані, і потрібно лише довести страву до красивої золотистої скоринки.

Приємного апетиту!

Жульєн Жульєн з грибами в духовці класичний Жульєн з грибами і сиром Жульєн з грибами класичний Жульєн з куркою і грибами Жульєн з куркою і печерицями