Сьогодні будемо готувати дуже смачний, делікатесний жульєн з мовою і грибами, який готується також просто, а от підсумковим смаком незвично здивує і порадує. Ніжний соковитий мова вдало поєднується з ароматними печерицями. Соус бешамель і сир, як і завжди, вигідно підкреслюють і облагороджують смак інгредієнтів. Можна приготувати як в окремих порційних формочках, так і в самій загальній формі.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Яловичий язик – 500 гр.
- Печериці свіжі – 4 шт.
- Куряча шинка – 100 гр.
- Сир Пармезан – 100 гр.
- Масло вершкове (для смаження) – 50 гр.
- Олія оливкова (для смаження) – 3 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Для соусу: –
- Масло вершкове – 100 гр.
- Борошно пшеничне – 1 гр.
- Вершки 10% – 400 мл
- Сир Пармезан – 200 гр.
- Сіль – за смаком
- Мускатний горіх – за смаком
Процес приготування:
Як приготувати жульєн з мовою і грибами? Яловичий мову необхідно відварити заздалегідь в підсоленій воді до м’якості і охолодити.
Потім очищаємо мову від шкірки за допомогою ножа і нарізаємо тонкою соломкою.
Печериці обтираем вологою ганчірочкою і також нарізаємо соломкою, пропорційно з шматочками мови.
Очищений ріпчасту цибулю нарізаємо тонкими полукружиями.
Курячу шинку аналогічно ріжемо соломкою.
В широкій сковороді розтоплюємо вершкове масло, доливаємо оливкова і в цю суміш масел висипаємо ріпчасту цибулю.
При помішуванні доводимо півкільця цибулі до прозорого стану і додаємо інші інгредієнти: гриби, шинку, язик.
Перемішуємо і протягом п’яти хвилин обсмажуємо на середній температурі до утворення легкої скоринки. В кінці приготування додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком.
Отриману обсмажену суміш викладаємо у форму для випікання або розкладаємо по порційним кокотницях.
Для приготування соусу Бешамель у глибокій сковорідці або сотейнику розтоплюємо вершкове масло, додаємо вказану кількість борошна і при постійному помішуванні доводимо суміш до світло-коричневого кольору.
Не перестаючи заважати, тонкою цівкою вливаємо вершки. Зручно на даному етапі заважати соус віночком – це дозволить ефективно уникнути утворення грудочок. Температуру плити підтримуємо як середньо-низьку, щоб соус не міг пригоріти.
Готуємо соус пару хвилин, додаємо в кінці приготування сіль за смаком і щіпку тертого мускатного горіха.
Сир натираємо на дрібній тертці і висипаємо в киплячий соус.
Заважаємо до повного його розчинення і знімаємо з плити.
Приготованим соусом відразу заливаємо укладений у форму шар грибів, мови і шинки.
Поверх соусу викладаємо тертий на дрібній тертці твердий сир, намагаючись рівномірно розподілити його по всій поверхні.
Форму з жульєном ставимо в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку на середній рівень. Запікаємо блюдо, поки сир на поверхні не розплавиться і не стане рум’яного кольору. Немає потреби довго тримати жульєн в духовці, так як всі його складові вже приготовані, і потрібно лише довести страву до красивої золотистої скоринки.
Приємного апетиту!
Жульєн Жульєн з грибами в духовці класичний Жульєн з грибами і сиром Жульєн з грибами класичний Жульєн з куркою і грибами Жульєн з куркою і печерицями