Фаршировані овочами баклажани, приготовані шляхом сквашування їх в розсолі – це відмінний варіант заготовки на зиму. Готові баклажани після сквашування можна зберігати в холодильнику, або ж перекласти баклажани у скляну банку разом з розсолом і простерилізувати протягом 15-20 хвилин і закатати. Пікантні, соковиті і в міру солоні вони відмінно підійдуть в якості закуски на святковий і повсякденний стіл, а також як гарнір до м’ясних страв чи відвареної картоплі.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Баклажан – 2,5 кг
  • Морква – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.
  • Часник – 3 – 4 зуб.
  • Кріп – 20 гр.
  • Сіль – 100 гр.
  • Вода – 2 л
  • Масло рослинне – 2 – 3 ст. л.

Процес приготування:

Готувати баклажани на зиму фаршировані просто! Баклажани промиваємо під проточною водою, видаляємо плодоніжки. Кожен баклажан надрізаємо уздовж навпіл не до кінця, залишаючи по сторонах баклажан цілим 1,5-2 см до краю.

У каструлю наливаємо літр води, додаємо 30 гр. солі, добре перемішуємо і опускаємо у воду баклажани. Ставимо каструлю на вогонь, доводимо воду до кипіння на середньому вогні, потім зменшуємо вогонь і відварюємо баклажани 25-30 хвилин до м’якості. Після чого баклажани відкидаємо на друшляк, зверху встановлюємо гніт, це може бути невелика банка з водою і залишаємо на 2,5-3 години, щоб стекла зайва вода.

Моркву чистимо, промиваємо і натираємо на крупній тертці.

Цибулю чистимо, промиваємо та нарізаємо півкільцями.

На розігріту сковороду з олією викладаємо цибулю, обсмажуємо його 2-3 хвилини, потім додаємо моркву, перемішуємо і смажимо ще 5-7 хвилин, поки морква не стане м’якою.

Потім в сковороду додаємо дрібно нарізаний часник і посічену зелень, 40 гр. солі, перемішуємо і знімаємо сковороду з вогню.

Баклажани виймаємо з друшляка і наповнюємо надрізи овочевою начинкою, трохи утрамбовуючи її ложкою.

Фаршировані баклажани складаємо в ємність і заливаємо літром холодної кип’яченої води, в якій розчиняємо 30 гр. солі. Вкриваємо ємність бавовняним рушником або марлею і залишаємо на 3 дні при кімнатній температурі.

Через 3 дні рушника прибираємо і закриваємо баклажани кришкою. Ставимо їх у холодильник. Через 4-5 днів баклажани будуть повністю готові до вживання.

Баклажани на зиму Салат з баклажанів з часником на зиму Салат з баклажанів і цибулі на зиму Салат з баклажанів пальчики оближеш на зиму Салат з баклажанів, цибулі та моркви на зиму