Для початку готується начинка з чорниці, цукру, лимона, яблука, води, крохмалю і ванільного цукру. Всі викладається на основу з листкового бездріжджового тіста і випікається протягом 40 хвилин.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Листкове тісто бездріжджове – 500 гр.
- Чорниця – 500 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Лимон – 0.5 шт.
- Яблука – 1 шт.
- Крохмаль картопляний – 2 ст. л.
- Вода – 200 мл
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Яєчний жовток – 1 шт.
Процес приготування:
Як приготувати бездріжджовий пиріг з чорницею? Починаємо з приготування начинки. Чорницю ретельно промиваємо, прибираємо гілочки і листя. Даємо їй висохнути на паперовому рушнику і висипаємо в сотейник. Додаємо цукровий пісок, цедру половини лимона з соком і ванільний цукор. Ставимо на вогонь.
Яблуко чистимо і натираємо на крупній тертці. Коли чорниця почне закипати, відправляємо до неї яблуко, перемішуємо і варимо на середньому вогні ще 3-4 хвилини.
Заливаємо крохмаль холодною кип’яченою водою і добре перемішуємо. Заливаємо отриману суміш в сотейник. Варимо до загустіння, постійно помішуючи. Знімаємо з вогню і відразу ж остуджуємо.
Відрізаємо від аркуша листкового тіста приблизно 1/3 частину і відкладаємо її в бік. Її ми використовуємо для прикраси пирога.
Більшу частину тесту розгортаємо в пласт товщиною кілька міліметрів і перекладаємо його в форму для запікання діаметром 21 див. обрізаємо Надлишки ножем. Викладаємо готову начинку на основу. Другу частину тіста також розкачуємо і розрізаємо на смужки 10-15 мм в ширину. Робимо з них грати.
Зрізаємо звисають шматочки тіста. Можна також зробити фігурний бортик.
Яєчний жовток змішати зі столовою ложкою води або молока і змащуємо їм поверхню пирога. При бажанні присипаємо цукром.
Розігріваємо духовку до 180оС і відправляємо туди форму на 40 хвилин. Даємо пирога повністю охолонути прямо у формі.
Розрізаємо готовий виріб на порційні шматочки і подаємо до столу з морозивом або збитими вершками. Приємного апетиту!
Заливний пиріг Пиріг з чорницею в духовці Пиріг з чорницею з листкового тіста Пироги Тісто для заливного пирога