Для початку готується начинка з чорниці, цукру, лимона, яблука, води, крохмалю і ванільного цукру. Всі викладається на основу з листкового бездріжджового тіста і випікається протягом 40 хвилин.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Листкове тісто бездріжджове – 500 гр.
  • Чорниця – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Лимон – 0.5 шт.
  • Яблука – 1 шт.
  • Крохмаль картопляний – 2 ст. л.
  • Вода – 200 мл
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.
  • Яєчний жовток – 1 шт.

Процес приготування:

Як приготувати бездріжджовий пиріг з чорницею? Починаємо з приготування начинки. Чорницю ретельно промиваємо, прибираємо гілочки і листя. Даємо їй висохнути на паперовому рушнику і висипаємо в сотейник. Додаємо цукровий пісок, цедру половини лимона з соком і ванільний цукор. Ставимо на вогонь.

Яблуко чистимо і натираємо на крупній тертці. Коли чорниця почне закипати, відправляємо до неї яблуко, перемішуємо і варимо на середньому вогні ще 3-4 хвилини.

Заливаємо крохмаль холодною кип’яченою водою і добре перемішуємо. Заливаємо отриману суміш в сотейник. Варимо до загустіння, постійно помішуючи. Знімаємо з вогню і відразу ж остуджуємо.

Відрізаємо від аркуша листкового тіста приблизно 1/3 частину і відкладаємо її в бік. Її ми використовуємо для прикраси пирога.

Більшу частину тесту розгортаємо в пласт товщиною кілька міліметрів і перекладаємо його в форму для запікання діаметром 21 див. обрізаємо Надлишки ножем. Викладаємо готову начинку на основу. Другу частину тіста також розкачуємо і розрізаємо на смужки 10-15 мм в ширину. Робимо з них грати.

Зрізаємо звисають шматочки тіста. Можна також зробити фігурний бортик.

Яєчний жовток змішати зі столовою ложкою води або молока і змащуємо їм поверхню пирога. При бажанні присипаємо цукром.

Розігріваємо духовку до 180оС і відправляємо туди форму на 40 хвилин. Даємо пирога повністю охолонути прямо у формі.

Розрізаємо готовий виріб на порційні шматочки і подаємо до столу з морозивом або збитими вершками. Приємного апетиту!

Заливний пиріг Пиріг з чорницею в духовці Пиріг з чорницею з листкового тіста Пироги Тісто для заливного пирога