Бочкові помідори, приготовлені в домашніх умовах? Так, це можливо! Для приготування такої заготовки не обов’язково використовувати бочку – підійдуть і звичайні скляні банки або пластикові ємності. Зберігати ж таку консервацію можна не тільки в підвалі, цілком підійде холодильник. Підготувавши овочі і необхідні спеції, ви приготуєте помідори за лічені хвилини, залишиться лише дочекатися, коли вони промаринуются.


Інгредієнти: на 20 л.

  • Помідори свіжі – 5 кг
  • Вода – 10 л
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Часник – 5 головок
  • Сіль – 2 склянки
  • Гірчиця – 1 склянка
  • Листя хрону – 3 – 5 шт.
  • Листя чорної смородини – 5 – 7 шт.
  • Парасольки кропу – 3 – 5 шт.
  • Петрушка – 1 пучок
  • Насіння кропу – 1 ч. л.
  • Кмин – 1 ч. л.
  • Лавровий лист – 3 – 5 шт.
  • Перець чорний горошок – 10 – 12 шт.

Процес приготування:

Почнемо готувати бочкові помідори в домашніх умовах. Для початку ми займемося приготуванням розсолу. Якщо у вас є бочка, ви можете приготувати розсіл відразу для всіх помідорів. Якщо ж бочки немає – розсіл можна готувати для кожної банки, і поки він охолоджується поступово заповнювати їх помідорами. У каструлю наливаємо воду, додаємо сіль, цукор (пропорції на трилітрову банку: 3 ст. л. солі і 2 ст. л. цукру). Потім додаємо спеції: чорний перець горошком, суцвіття кропу, лавровий лист, насіння кропу і кмин. Ставимо каструлю на середній вогонь і доводимо розсіл до кипіння. Кип’ятимо 2-3 хвилини і знімаємо з вогню. Залишаємо розсіл остигати до кімнатної температури.

Зараз можна приступати до підготовки томатів. Для маринування ви вибрали стиглі соковиті плоди. Промиваємо під струменем проточної води і викладаємо на рушник, щоб вони трохи просохли. Для того щоб томати добре промариновались за короткий час ми використовуємо одну хитрість: за допомогою товстої голки в кожному томаті робимо кілька проколів у районі плодоніжки. Це дозволить маринаду швидко проникнути в помідор і заповнити його зсередини для швидкого маринування.

На дно ємності викладаємо кілька листя хрону, смородини, парасолька кропу і кілька зубчиків часнику.

Далі щільно укладаємо помідори до половини ємності, потім знову кладемо кілька листочків смородини, пару гілочок петрушки і зубчики часнику. Далі знову укладаємо помідори.

Заповнюємо ємність помідорами, зверху кладемо лист хрону і наливаємо проціджений розсіл так, щоб він покрив помідори до верху.

На помідори кладемо тарілку і зверху поміщаємо вантаж (це може бути пакет з крупою або банку з водою). Залишаємо помідори маринуватися при кімнатній температурі на 3 дні.

Через 3 дні, при натисканні на тарілку на розсолі можна побачити бульбашки, розсіл почав трохи мутніти. Це означає, що процес маринування розпочався. Знімаємо тарілку, зверху додаємо порошок гірчиці, закриваємо кришкою і відправляємо помідори в льох або холодильник, щоб температура, при якій вони маринуються, не перевищувала 10 градусів.

Через місяць-півтора наші бочкові помідори добре промариновались і повністю готові до вживання. Можна приступати до дегустації, приємного апетиту!

Малосольні помідори з часником Мариновані помідори Помідори з гірчицею Помідори з хріном і часником Помідори з хроном на зиму Солодкі помідори з часником Солоні помідори без оцту холодним способом