Джем з чорної смородини з аґрусом буде у вас корисною і смачною заготівлею цих ягід на зиму. Готується він нескладно. Ягоди подрібнюються будь-яким способом і потім варяться з цукром в 2-3 прийоми. Іноді для більш однорідної текстури десерту ягідна маса протирають через сито. Неодмінною умовою смачного джему буде солодкий і м’який аґрус, а чорна смородина підійде будь-якого смаку і сорти.
Інгредієнти: на 1 л.
- чорна Смородина – 300 гр.
- Аґрус – 300 гр.
- Цукор-пісок – 300 гр.
- Вода – 0.5 склянки
- М’ята свіжа – за смаком
Процес приготування:
Як почати готувати джем з чорної смородини і агрусу на зиму? Спочатку потрібно підібрати гарні ягоди для варіння джему. Потім у агрусу відрізати хвостики з обох сторін, у смородини видалити плодоніжки. Ягоди ретельно промити і залишити на друшляку для видалення зайвої рідини.
Підготовлені ягоди подрібнити за допомогою блендера або кухонного комбайна до стану однорідного пюре і щоб від кісточок не залишилося сліду. За бажанням ягідне пюре можна додатково перетерти через сито або віджати через марлю, тоді кісточок точно не буде.
Ягідне пюре перелити в варильну посуд, насипати до нього розраховану кількість цукру і поставити на середній вогонь. При періодичному помішуванні довести пюре до кипіння, зняти пінку і поварити на маленькому вогні протягом 5-10 хвилин. Потім вогонь вимкнути і залишити джем на 5 годин для охолодження. Потім по закінчення цього часу варіння протягом 10 хвилин повторити.
До кінця варіння покласти в джем гілочку свіжої м’яти, щоб надати джему нотки свіжості. Для краси можна при повторній варінні додати до джему трохи цілих ягід аґрусу і смородини.
Гарячий джем з чорної смородини і агрусу розлити в сухі стерильні банки, герметично закупорити і остудити під теплим покривалом. Такий джем буде добре зберігатися в темному сухому місці довгий час.
Смачних і вдалих заготовок!
Агрус на зиму Варення з агрусу на зиму Варення з чорної смородини Джем з чорної смородини Джеми