Яблука і апельсини добре поєднуються з гускою – його жирне м’ясо просочується кисло-солодким соком і стає соковитішим і насиченим смаком. А щоб шкірка птиці була хрусткою і золотистою, замаринуем її в медовому соусі – це також додасть трохи делікатною солодощі. Для додаткового аромату можна покласти в гусака гілочку розмарину.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Гусак – 3 кг
- Яблука – 2 шт.
- Апельсин – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
- Мед – 2 ст. л.
- Соєвий соус – 2 ст. л.
- Розмарин – 1 гілка
Процес приготування:
Почнемо готувати гусака з яблуками, апельсинами і медом. Тушку птиці промиваємо, зачищаємо від поверхневих забруднень. Надлишок жиру зрізаємо. Потім птицю обсушуємо птицю зовні і всередині.
В окремому посуді збиваємо до однорідності соєвий соус і мед. Отриманою сумішшю змащуємо тушку зсередини і зовні. Півтори столові ложки суміші залишаємо для подальшого змащування. Зсередини додатково натираємо птицю невеликою кількістю чорного меленого перцю і солі.
Яблука з апельсинами миємо, обсушуємо й розрізаємо на четвертинки. Ріпчасту цибулю очищаємо і також ріжемо на чотири частини.
В порожнину гусака укладаємо по дві четвертинки яблука, апельсина і цибулі. Також поміщаємо туди гілочку розмарину.
Начинену тушку гусака поміщаємо у форму або лист спиною вниз. Черевце зшиваємо щільною ниткою або заколюємо дерев’яною шпажкою. Ніжки також можна зафіксувати ниткою разом, щоб птах при запіканні не втратила форму. Наливаємо в деко гарячу воду в такій кількості, щоб на дні шар рідини в півтора сантиметра. Духовку розігріваємо до температури 220 градусів. Ставимо на середній рівень гусака і запікаємо сорок хвилин. Після цього знижуємо температуру до 180 градусів і печемо тушку ще два-два з половиною години.
За півгодини до готовності дістаємо гусака з духовки і закладаємо в форму навколо птахи залишилися яблука і апельсини. Поверхня птиці змащуємо залишилася сумішшю меду і соєвого соусу – це допоможе шкірці стати яскраво червоною. Повертаємо тушку в духовку і допікаємо до готовності.
Готового гусака дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути протягом п’яти-десяти хвилин. Перекладаємо птицю на сервірувальне блюдо і подаємо в гарячому вигляді до столу.
Приємного апетиту!
Гусак в духовці Гусак з медом в духовці Гусак з яблуками і апельсинами в духовці Гусак на Новий рік в духовці Рецепти на Новий рік