Гуска, запечена з яблуками і чорносливом, став вже традиційним. Таке поєднання досить звично і передбачувано. Підемо трохи далі та додамо апельсини – цитрусовий нюанс тут теж дуже до речі. Також пропонуємо додати в начинку курагу і волоські горіхи – від такої смакоти ніхто не відмовиться.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Гусак – 2 – 2.5 кг
  • Часник – 2 зуб.
  • Паприка – за смаком
  • Яблука – 1 шт.
  • Чорнослив – 50 гр.
  • Курага – 50 гр.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Волоський горіх – 50 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Як почати готувати гусака з яблуками, чорносливом і апельсинами в духовці? Першим ділом готуємо тушку гусака. Її необхідно добре промити і зрізати ділянки з надлишком жиру. Якщо необхідно, шкіру смалимо і знову промиваємо.

Далі тушку обсушуємо паперовими рушниками і натираємо сіллю, паприкою, чорним меленим перцем і пропущеним через прес часником. Залишаємо тушку трохи промаринуватися, поки будемо робити начинку.

Яблука миємо, обсушуємо, ріжемо на чотири частини, вирізаємо насіннєву коробочку і зрізаємо шкірку. Ріжемо м’якоть на невеликі кубики.

Апельсин очищаємо від шкірки, ділимо на шматочки, звільняємо їх від білих плівок, прожилок і кісточок. Дольки ріжемо на шматочки. Чорнослив і курагу моєму теплою водою. Якщо сухофрукти великі, ріжемо їх на частини поменше. Волоські горіхи перебираємо від випадкових вмикань і дрібно рубаємо.

Тушку гусака наповнюємо приготовленої начинкою. Робимо це нещільно, щоб гуска добре пропікся. Черевце складаємо зубочисткою або зшиваємо ниткою.

Деко змащуємо маслом і викладаємо на нього гусака спинкою вниз. Закриваємо деко фольгою. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Ставимо деко з гусаком на середньо-нижній рівень і запікаємо протягом двох-трьох годин. Періодично фольгу піднімаємо, поливаємо тушку соком з дека і закриваємо назад. За півгодини до готовності фольгу знімаємо повністю і даємо тушки добре зарум’яниться. За тридцять-сорок хвилин до готовності фольгу знімаємо і даємо поверхні гусака добре зарум’яниться.

Готового гусака дістаємо з духовки, акуратно перекладаємо на сервірувальне блюдо. Прикрашаємо кружечками апельсина і подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Гусак з яблуками в духовці Гусак з яблуками і апельсинами в духовці Гусак на Новий рік в духовці Гусак цілком у духовці Гусак цілком у фользі в духовці Рецепти на Новий рік Різдвяний гусак