Великий рум’яний гусак, запечений в духовці з начинкою, без сумніву стане окрасою столу і викличе захват у всіх їдців. Дуже смачним він виходить з наповнювачем з гречки, яблук і чорносливу. Кисло-солодкі фрукти відмінно освіжають жирне м’ясо гусака і додають йому соковитості. А гречка просочується усіма соками і ароматами і виступає в якості гарніру.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Гусак – 3 – 3.5 кг
- Гречка – 300 гр.
- Яблука – 3 шт.
- Чорнослив – 250 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
- Аджика – 3 – 4 ст. л.
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Як почати готувати гусака з яблуками, гречкою і чорносливом в духовці? Тушку птиці ретельно промиваємо. Якщо є залишилися пір’я, їх обов’язково видаляємо або навіть смалимо шкіру над полум’ям, щоб вона стала повністю чистою. Надлишок жиру зрізаємо. Потім птицю обсушуємо паперовими рушниками зовні і всередині.
Готуємо начинку. Гречку моєму, кладемо в каструлю, заливаємо водою, підсолюємо і відварюємо до готовності. Після варіння відкидаємо крупу на друшляк і даємо відвару стекти.
Підготовлену тушку гусака натираємо з усіх сторін сіллю, чорним меленим перцем і аджикою.
Яблука промиваємо, обсушуємо, ріжемо на частини і вирізаємо центральну частину з насінням. Ріжемо м’якоть тонкими скибочками.
На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинного масла. Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо тонкими півкільцями. Висипаємо цибулю в сковороду і обсмажуємо його до прозорості. Потім додаємо гречку, ломики яблук і промитий чорнослив. Перемішуємо і готуємо на середньому вогні пару хвилин, щоб інгредієнти просочилися ароматами один одного. Потім знімаємо з плити і злегка остуджуємо – начинка готова.
Наповнюємо внутрішню порожнину підготовленого гусака отриманою начинкою.
Черевце зшиваємо щільною ниткою або просто складаємо дерев’яною шпажкою.
Нафаршированого гусака покласти в рукав для запікання. Краю з обох боків щільно зав’язуємо. У центральній верхній частині робимо пару дрібних проколів для виходу пари. Духовку розігріваємо до температури 175 градусів і поміщаємо в неї гусака на середньо-нижній рівень. Запікаємо протягом двох з половиною годин.
Після закінчення зазначеного часу рукав розрізаємо, розкриваємо і даємо поверхні птиці зарум’янитися. Поливаємо жиром, що виділився і стек на дно. До речі, цей жир після запікання можна злити в окремий посуд і використовувати для смаження. Готового гусака дістаємо з духовки, перекладаємо на сервірувальне блюдо і подаємо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Гусак в рукаві в духовці Гусак з гречкою в рукаві в духовці Гусак з хрусткою скоринкою цілком у духовці Гусак з яблуками в духовці Гусак цілком в рукаві в духовці Гусак цілком у духовці Гуска з чорносливом в рукаві в духовці