Пропонуємо варіант холодцю з курки і яловичої ноги – відмінна альтернатива холодцю для тих, хто не вживає свинину. Додавання желатину в страву не потрібно, оскільки яловича ніжка і курячі лапки гарантують хороше застигання бульйону. Такий холодець також може досить довго стояти на столі при кімнатній температурі і добре зберігати свою желейну текстуру, не підтаючи.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Курка – 400 гр.
- Яловичі ноги – 1 шт.
- Курячі лапки – 10 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець чорний горошок – 2 шт.
- Перець запашний – 2 шт.
- Сіль – за смаком
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Почнемо готувати холодець з курки і яловичих ніжок. Курку, яловичу ногу і курячі лапки ретельно промиваємо під струменем проточної води. Курку ріжемо на великі частини. Якщо яловича нога занадто велика, то разрубаем її на шматки поменше.
Потім складаємо все в каструлю і заливаємо водою в такій кількості, щоб вона покривала сировину на один-два сантиметри. Доводимо вміст каструлі до кипіння, чекаємо появи піни і зливаємо перший бульйон. Ще раз промиваємо всі шматочки і складаємо їх назад в каструлю, заливаємо водою в колишній кількості.
Знову доводимо до кипіння і варимо при мінімальному вогні три – чотири години. Не допускаємо активного бурління.
Після закінчення зазначеного часу опускаємо в каструлю промитий ріпчасту цибулю в лушпинні.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, залишаємо цілком і також закладаємо в каструлю.
Кладемо лавровий лист, горошини перцю і сіль за смаком. Варимо протягом ще однієї години.
Після закінчення часу варіння знімаємо каструлю з плити і даємо вмісту охолонути до теплої температури. Цибулю, моркву і спеції витягаємо і далі не використовуємо. Дістаємо м’ясні шматки і кістки.
Бульйон проціджуємо через сито.
Руками відокремлюємо волокна м’яса від кісток.
На дно форм кладемо відокремлене від кісток м’ясо. При необхідності можна нарізати його шматочками.
Заливаємо м’ясо процідженим бульйоном. Даємо форм з рідким холодцем охолонути і прибираємо в холодильник. Приблизно через чотири – шість годин страва застигне.
При подачі поверхню можна прикрасити гілочками свіжої зелені. Вдале доповнення до такого холодцю – варену картоплю, гірчиця, хрін.
Приємного апетиту!
Холодець без желатину Холодець в каструлі Холодець з курки без желатину Холодець з курячих лапок без желатину Холодець з курячих ніжок Холодець з яловичини без желатину Холодець з яловичини в каструлі