Холодний борщ широко поширений в Литві. Страву подають саме в охолодженому вигляді з вареною картоплею замість хліба. Холодний литовський борщ виходить ароматним з великою кількістю корисних овочів і зелені.
Інгредієнти: на 10 порц.
- Буряк (варений) – 3 шт.
- Кефір – 1 л
- Вода – 1 л
- Сіль – за смаком
- Яйце – 4 шт.
- Огірки – 3 шт.
- Сметана – 4 ст. л.
- Кріп – 1 пучок
- Цибуля зелена – 1 пучок
- Перець чорний мелений – за смаком
Процес приготування:
Рецепт холодного борщу литовського гранично простий! Підготуйте продукти для литовського холодного борщу. Курячі яйця заздалегідь відваріть. Огірки і зелень ретельно вимийте і обсушіть.
Буряк ретельно вимийте і викладіть в каструлю з товстим дном, залийте холодною водою, доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і накрийте кришкою. Варіть приблизно годину. Час приготування буряка залежить від її розміру та кількості.
Зелень вибирайте за власним уподобанням. Я зазвичай беру зелений лук і кріп. Чисту зелень дрібно нарубаєте. Огірки наріжте середніми за розміром кубиками. Зварені курячі яйця очистіть від шкаралупи і дрібно наріжте.
Зварену буряк остудіть і очистіть, потім натріть на крупній тертці і викладіть в невелику ємність.
В каструлю, в якій будете готувати холодний борщ, викладіть натерту буряк і додайте сіль і чорний мелений перець. Ретельно перемішайте. Додайте нарізані огірки і курячі яйця, потім відправте подрібнену зелень. Додайте сметану.
Налийте поступово невелику кількість кефіру і питної води.
Регулюйте густоту литовського борщу за власним уподобанням кефіром і питною водою.
Ретельно перемішайте. Надішліть борщ в холодильник для повного охолодження приблизно на 30-40 хвилин.
Подавайте холодний литовський борщ порційно на стіл.
Приємного апетиту!
Борщ холодный Холодний борщ класичний Холодний борщ на кефірі Холодник з буряка Холодник з буряка на воді Холодник по-білоруськи