Згадка майонезу в рецепті для десертного кексу може здатися дивним, проте це якраз той випадок, коли кулінарна хімія творить чудеса, і непоєднувані інгредієнти видають дивно гармонійний результат. У кексу на майонезі виходить дуже ніжний, соковитий м’якуш, повітряна текстура і рум’яна кірочка. Смак майонезу абсолютно не відчувається.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно пшеничне – 200 – 300 гр.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Яйце – 3 шт.
- Майонез – 250 гр.
- Ізюм – 100 гр.
- Цукрова пудра – для посипання
Процес приготування:
Готувати кекс на майонезі просто! Розбиваємо яйця в широку миску, зверху висипаємо цукор/
Уачинаем збивати міксером. Швидкість збільшуємо до максимальної і добиваємося утворення повітряної піни майже білого кольору. Чим пишніше і легшим піна, тим більш пористою і ніжною буде в підсумку текстура кексу.
У збиті яйця з цукром ложкою додаємо майонез. Після кожної доданої порції майонезу міксером на повільній швидкості збиваємо масу.
Тепер необхідно ввести борошно разом з розпушувачем. Додаємо поступово, по ложці, збиваючи тісто міксером після кожного додавання борошна. Коли суміш придбає густоту жирної сметани і буде однорідною, додати борошна і збивання припиняємо. В залежності від якості борошна, допускається невелика варіативність кількості, саме тому необхідно вплутувати її в тісто порційно.
Підготуємо родзинки для кексу. Його необхідно попередньо промити, обсушити паперовим рушником і обсипати невеликою кількістю борошна (чайна ложка). Це потрібно для того, щоб родзинки рівномірно розподілився в масі кексу.
Додаємо обсипаний борошном родзинки в тісто, акуратно все перемішуємо рухами зверху вниз, піднімаючи тісто з дна і «втоплюючи» родзинки, розподіляючи його в тісті.
Готуємо форму для випічки: її потрібно змастити маслом або застелити промасленим пергаментом. Силіконову форму змащувати не потрібно.
Заповнюємо форму тестом приблизно на дві третини об’єму, так як при випіканні тісто буде зростати. Форму з тістом ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень.
Час випікання варіюється в залежності від конкретної роботи духовки. Кекс повинен добре зарум’яниться і пропектися орієнтовно за 40-50 хвилин. Якщо є сумніви в готовності, краще перевірити серединку зубочисткою. Якщо вона суха – кекс готовий.
Духовку з готовим кексом вимикаємо, відкриваємо дверцята і даємо виробу трохи охолонути прямо там, щоб уникнути контрасту температури. Це потрібно, щоб кекс не осел.
Теплий кекс дістаємо з форми, щедро посипаємо цукровою пудрою через ситечко.
Приємного апетиту!
Бісквітні кекси Кекс з родзинками класичний Кекси Кекси в духовці Кекси з родзинками ПП кекси