Коли душа просить домашньої випічки, але немає бажання довго возитися на кухні, такий рецепт кексу доведеться дуже до речі. У процесі приготування немає ніяких складнощів, потрібні компоненти знайдуться в будь-якому холодильнику. Кекс виходить ніжним, з традиційно рум’яною скоринкою, з кисло-солодкими нотками родзинок.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Яйце – 2 шт.
  • Сметана 20% – 250 мл
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Ванілін – 2 гр.
  • Розпушувач тіста – 2 ч. л.
  • Родзинки (без кісточок) – 100 гр.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Цукрова пудра – 1 – 2 ст. л.

Процес приготування:

Як приготувати кекс на сметані з родзинками? Для початку займемося родзинками: його потрібно добре промити в гарячій воді, перебрати і просушити паперовим рушником.

Помістити родзинки в мисочку і обсипати його двома столовими ложками борошна із загальної кількості борошна за рецептурою. Обсипаний борошном, родзинки краще розподіляється в готовому тісті і при випічці не осідає на дно.

В окрему миску розбиваємо яйця, висипаємо цукор.

Збиваємо міксером до стану пишної і густої піни практично білого кольору. Обсяг маси повинен помітно збільшитися. Добре збита яєчна суміш дасть якісний, пористий м’якуш.

До яєчної маси вливаємо сметану і акуратно змішуємо всі разом. Можна зробити це просто віночком.

Борошно попередньо просіваємо і порціями всипаємо в рідку суміш, кожен раз промешівая порцію віночком або міксером на середній швидкості.

Разом з борошном, додаємо розпушувач і ванілін. Повинно вийти густе тісто, яке падає з ложки, не тече.

Прийшла черга родзинок – висипаємо його на тісто і акуратно вмішуємо в загальну масу ложкою.

Готуємо форму для кексу. Краще всього, якщо це буде спеціальна посуд з трубою посередині – у такій формі кекс пропікається краще, швидше і виглядає естетично. Але якщо такої форми немає, беріть будь-яку за вашим бажанням.

Змащуємо поверхню форми маслом і викладаємо в неї тісто. Необхідно враховувати, що при випічці тісто підросте, тому заповнюємо форму лише на дві третини.

Майбутній кекс ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Випікаємо протягом 45-50 хвилин. Перевірити готовність можна зубочисткою, встромивши її в середину кексу: якщо вийшла суха, значить він готовий. Якщо залишилося налипшее тісто, кекс потрібно допікати далі. Щоб поверхня не пригоріла, форму необхідно прикрити фольгою і продовжити випікання.

Готовий кекс дістаємо з духовки, витягаємо з форми, перекладаємо на решітку і даємо повністю охолонути. В остиглому стані посипаємо випічку цукровою пудрою через ситечко. Нарізаємо порційними шматочками і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Бісквітні кекси Ванільні кекси Кекс на сметані в духовці Кекси з родзинками в духовці Кекси з сухофруктами