Коли душа просить домашньої випічки, але немає бажання довго возитися на кухні, такий рецепт кексу доведеться дуже до речі. У процесі приготування немає ніяких складнощів, потрібні компоненти знайдуться в будь-якому холодильнику. Кекс виходить ніжним, з традиційно рум’яною скоринкою, з кисло-солодкими нотками родзинок.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Яйце – 2 шт.
- Сметана 20% – 250 мл
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Борошно пшеничне – 300 гр.
- Ванілін – 2 гр.
- Розпушувач тіста – 2 ч. л.
- Родзинки (без кісточок) – 100 гр.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Цукрова пудра – 1 – 2 ст. л.
Процес приготування:
Як приготувати кекс на сметані з родзинками? Для початку займемося родзинками: його потрібно добре промити в гарячій воді, перебрати і просушити паперовим рушником.
Помістити родзинки в мисочку і обсипати його двома столовими ложками борошна із загальної кількості борошна за рецептурою. Обсипаний борошном, родзинки краще розподіляється в готовому тісті і при випічці не осідає на дно.
В окрему миску розбиваємо яйця, висипаємо цукор.
Збиваємо міксером до стану пишної і густої піни практично білого кольору. Обсяг маси повинен помітно збільшитися. Добре збита яєчна суміш дасть якісний, пористий м’якуш.
До яєчної маси вливаємо сметану і акуратно змішуємо всі разом. Можна зробити це просто віночком.
Борошно попередньо просіваємо і порціями всипаємо в рідку суміш, кожен раз промешівая порцію віночком або міксером на середній швидкості.
Разом з борошном, додаємо розпушувач і ванілін. Повинно вийти густе тісто, яке падає з ложки, не тече.
Прийшла черга родзинок – висипаємо його на тісто і акуратно вмішуємо в загальну масу ложкою.
Готуємо форму для кексу. Краще всього, якщо це буде спеціальна посуд з трубою посередині – у такій формі кекс пропікається краще, швидше і виглядає естетично. Але якщо такої форми немає, беріть будь-яку за вашим бажанням.
Змащуємо поверхню форми маслом і викладаємо в неї тісто. Необхідно враховувати, що при випічці тісто підросте, тому заповнюємо форму лише на дві третини.
Майбутній кекс ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Випікаємо протягом 45-50 хвилин. Перевірити готовність можна зубочисткою, встромивши її в середину кексу: якщо вийшла суха, значить він готовий. Якщо залишилося налипшее тісто, кекс потрібно допікати далі. Щоб поверхня не пригоріла, форму необхідно прикрити фольгою і продовжити випікання.
Готовий кекс дістаємо з духовки, витягаємо з форми, перекладаємо на решітку і даємо повністю охолонути. В остиглому стані посипаємо випічку цукровою пудрою через ситечко. Нарізаємо порційними шматочками і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Бісквітні кекси Ванільні кекси Кекс на сметані в духовці Кекси з родзинками в духовці Кекси з сухофруктами