На основі будь-яких кислих ягід можна готувати соуси до м’ясних і рибних страв. Найбільш популярна для цього брати сливу, так як сама по собі вона швидко псується і добре плодоносить; тому, коли всі варення і компоти вже зварені, варто спробувати соус. Готується він дуже легко і добре зберігається у коморі.
Інгредієнти: на 3 л.
- Зливу жовта – 5 кг
- Часник – 2 головки
- Сіль – за смаком
- Цукор-пісок – за смаком
- Перець червоний мелений – за смаком
- Приправа Хмелі-Сунелі – за смаком
- Вода – 2 склянки
Процес приготування:
Готувати кетчуп з жовтих слив просто! Перебрані і добре промиті сливи розберіть на половинки, видалити кісточки. Плоди помістіть у велику каструлю з антипригарним покриттям і влийте до сливам дві склянки холодної чистої води. На помірному вогні доведіть сливи до кипіння, після чого проваріть їх близько двадцяти хвилин.
Поки зливу розварюється, підготуйте пів літрові банки й кришки і поставте їх стерилізуватися в духовку. Сливи якраз за цей час добре розваряться і можна буде діяти далі.
Очищені зубчики часнику вкладіть до сливам і збийте все в однорідну масу за допомогою блендера. У вас вийде густе сливове пюре, яке треба повернути на плиту, на повільний вогонь.
При постійному помішуванні уваривайте соус із слив до потрібної густоти. Не забудьте додати спеції і сіль з цукром. Обов’язково проконтролюйте соус на смак і додайте те, чого не вистачає. Можете урізноманітнити спеції, додати більше перцю чи цукру – на ваш смак.
Готовий кетчуп зі слив розлийте по стерильним банкам і відразу ж закрутіть кришку. Соус повинен охолонути протягом доби під «шубою», догори дригом. Після цього заберіть кетчуп на довгострокове зберігання в темне місце.
Кетчуп зі слив Сливи на зиму