Якщо ви в сезон ягід заготовили чорну смородину на зиму у вигляді джему, варення або желе, а ягода залишилася, приготуйте з неї смачний і корисний напій чорносмородиновий компот з лимоном. Готують його в 3-літрових банках і з невеликою кількістю смородини, адже повинен бути просто ароматний напій з приємними цитрусовими нотками. Такий компот нерідко доповнюють м’ятою, мелісою і прянощами, але це за смаком.
Інгредієнти: на 3 л.
- чорна Смородина – 2 склянки
- Лимон – 0.5 шт.
- Цукор-пісок – 350 гр.
- Вода – 2.5 л.
Процес приготування:
Почнемо готувати компот з чорної смородини з лимоном на 3-літрову банку на зиму. Спочатку відміряйте потрібну кількість інгредієнтів для приготування напою і в каструлі відразу поставте кип’ятити чисту питну воду.
Ягідки смородини акуратно відокремте від великих гілочок, а дрібні не можете видаляти. Потім смородину добре промийте і відкиньте на друшляк, щоб стекла зайва вода.
3-літрову банку помийте з харчовою содою. Стерилізувати її не треба. В чисту банку пересипте підготовлену смородину.
Лимон промийте зі щіточкою і половинку його наріжте разом з цедрою тонкими кружечками.
Лимонні гуртки покладіть в банку поверх смородини.
Закипілої до цього часу водою обережно, щоб не лопнула банку, залийте смородину з лимоном в банку. Потім банку прикрийте кришкою і залиште на 10 хвилин для бланшування і часткової стерилізації ягід.
Після закінчення цього часу ягідний настій з банки перелийте через спеціальну кришку в ту ж каструлю, насипте потрібну кількість цукру, перемішайте і поваріть сироп 3-5 хвилин від початку кипіння.
Киплячим сиропом повторно залийте смородину з лимоном і банку відразу щільно закупорьте. Перевірте герметичність закупорки. Потім банку поставте на кришку і накрийте махровим рушником на 10-12 годин, щоб компот під рушником повністю охолов.
Смачний і ароматний чорносмородиновий компот з лимоном готовий. Його можна зберігати і в звичайних домашніх умовах, тільки в темному місці.
Вдалих і смачних заготовок!