Цей рецепт відкриє вам дуже незвичайне і смачне поєднання двох ягід. Такий компот точно варто приготувати на зиму. Усі потрібні інгредієнти ви зможете знайти в найближчому продуктовому магазині. Напій збереже в собі всі вітаміни, які будуть корисні для вашого організму.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Чорниця – 100 гр.
  • Смородина червона – 100 гр.
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.
  • Вода – 850 мл

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування компоту з чорниці та червоної смородини на зиму? Приготування компоту почнемо з обробки ягоди. Пересипте чорницю і порічки в глибокі тарілки або невеликі каструлі. Нам необхідно уважно ягоди перебрати, видаляючи всі зіпсовані та пошкоджені плоди. Заливаємо чорницю водою. На її поверхню повинен спливти різне сміття, який ви можете прибрати з допомогою шматочка тканини. Цей процес значно заощадить ваш час. Після цього поміняйте воду і залиште в ній чорницю приблизно на 20 хвилин. В це час ви можете очистити від сміття червону смородину і залити ягоди водою. Розстеліть на столі кухонні рушники. Коли час вийде, промийте ягоди кілька разів. Після цього додайте їх на рушниках. Залиште чорницю і червону смородину обсихати.

Стерилізацію банок ми будемо проводити за допомогою пари. Однак спочатку вам доведеться добре промити банки. Для цього ви можете використовувати харчову соду або звичайний миючий засіб. Наповніть каструлю невеликою кількістю води. Поставте її на вогонь. Коли вода закипить, обшпарте окропом кришки для банок. Наповніть чайник водою. Перенесіть його на плиту. Коли з носика чайника почне виходити пара, розмістіть на ньому банку. Протримаєте її в такому положенні приблизно 3 хвилини. Якщо на вашій кухні не виявиться чайника, ви можете скористатися звичайною каструлею. Перенесіть банки на рушник, який потрібно заздалегідь розстелити на столі.

Приступаємо до приготування цукрового сиропу. Наливаємо в каструлю холодну воду. Ставимо на великий вогонь. Коли вода почне кипіти, додайте в неї першу порцію цукру. Постійно перемішуйте сироп, щоб цукровий пісок швидко розчинився. Додайте в каструлю 1 чайну ложку лимонної кислоти. Цей інгредієнт не дозволить вашому компоту зіпсуватися і допоможе йому достояти до самої зими. Щоб надати напою приємний запах, ви можете використовувати трохи ванільного цукру. Коли сироп буде готовий, вимкніть вогонь і зніміть каструлю з плити. Тепер нам необхідно процідити цукровий розчин. Для цього можете скористатися шматочком марлі або ситом. Так компот вийде більш прозорим.

Рівномірно розподіліть чорницю і червону смородину по банкам. Акуратно залийте ягоди цукровим сиропом. Закрутіть кришку. Слідкуйте за тим, щоб на поверхні банок не з’явилися тріщини. Якщо це відбудеться, замініть ємність і перелийте компот. Переверніть банки і поставте їх на кухонне рушник, який необхідно заздалегідь розмістити на столі. Завдяки такому положенню та гарячого компоту, кришки будуть піддаватися додаткової термічної обробки. Коли банки повністю охолонуть, перенесіть їх в саме прохолодне місце у вашому будинку. Його варто вибрати заздалегідь. Там компот і буде чекати зими.

Поєднання чорниці і червоної смородини створює дуже смачний і насичений напій. Компот відрізняється комплексом вітамінів, який міститься в ягодах. Він точно не стане зайвим для вашого організму в холодну погоду. Забегайте в магазин і приступайте до приготування!

Компот із смородини Компот із смородини на 3-х літрову банку Компот із червоної смородини Компот із червоної смородини з лимоном Компот із червоної смородини на 3-х літрову банку Чорниця на зиму