Якщо ви не знаєте, як урізноманітнити своє звичне меню, не пошкодуйте свого вільного часу і прочитайте цей рецепт. Такий напій відрізняється не тільки своїм приємним смаком, але і вітамінами, які він містить.
Інгредієнти: на 6 арк.
- Цукор-пісок – 540 гр.
- Чорниця – 550 гр.
- Ванільний цукор – 2 ст. л.
- Лимонна кислота – 1 ч. л.
- Вода – 5 л
Процес приготування:
Готувати компот з чорниць на зиму з лимонною кислотою легко! Перед приготуванням компоту починаємо обробляти чорницю. Пересипаємо ягоди в таз або у велику каструлю. Для початку уважно огляньте ягоди, прибираючи зіпсовані плоди. Щоб обробка чорниці не зайняла багато часу, залийте її водою. На поверхню, повинен спливти все сміття, який міг залишитися серед ягід. Приберіть його з допомогою звичайного шматка чистої тканини. Після цього поміняйте воду і залиште в ній чорницю приблизно на 30 хвилин. Коли час вийде, промийте ягоди кілька разів. Розкладіть на столі паперовий рушник і перемістіть на нього чорницю. Залиште ягоди обсихати.
Поки чорниця висихає, приступаємо до обробки банок для нашого компоту. Спочатку ретельно вимиваємо їх з содою або звичайним миючим засобом. Наповнюємо каструлю водою. Ставимо її на вогонь. Дочекайтеся, коли вода почне закипати. Обшпарте банки і кришки для них окропом. Після цього приступаємо до обробки парою. Наповнюємо чайник холодною водою і переносимо його на плиту. Коли з носика чайника почне виходити пара, розмістіть на ньому банку. Залиште її в такому положенні приблизно на 5 хвилин. Після цього перенесіть її на кухонний рушник.
Тепер нам необхідно приготувати цукровий сироп. Наповніть каструлю холодною водою. Поставте її на великий вогонь. Коли вода закипить, починайте додавати до неї цукор. Найкраще робити це поступово, невеликими порціями. Постійно перемішуйте сироп, щоб цукровий пісок швидше розчинявся. Коли весь цукор буде доданий, зменшіть вогонь. Насипте в воду ванільний цукор, який додасть компоту солодкий і приємний смак. Ще раз перемішайте розчин. Останнім інгредієнтом стане лимонна кислота. Завдяки їй ваш компот точно вартий до зими і не зіпсується. Коли сироп буде готовий, вимкніть вогонь. Залиште каструлю на плиті на кілька хвилин. Після цього процідіть розчин за допомогою звичайної марлі.
Наповнюємо банки ягодами чорниці. Заливаємо їх цукровим сиропом і закриваємо кришками. Застеляємо дно каструлі який-небудь ганчіркою. Ставимо на неї банку і наливаємо трохи теплої води (не холодною, можуть тріснути банки, від перепаду температур). Тепер вам потрібно акуратно перенести дану конструкцію на плиту. Чекаємо, коли вода почне кипіти. Зменшуємо вогонь і тримаємо банку в такому положенні протягом 35 хвилин. Після цього дістаємо її з каструлі. Укупориваем банку. Застеляємо стіл кухонним рушником і переносимо на нього готові банки. Перевертаємо їх. Завдяки такому положенню та гарячого компоту, кришки будуть піддаватися додаткової термічної обробки. Загортаємо банки в плед або велике кухонне рушник. Необхідно дочекатися, коли вони повністю охолонуть. За цей час визначитеся з прохолодним і сухим місцем, в якому ви залишите компот. Перенесіть банки в це місце.
Компот з чорниць готовий. Завдяки використанню в даному рецепті лимонної кислоти, ви можете не боятися того, що ваш компот може не достояти до зими і зіпсуватися. Напій містить в собі безліч корисних речовин, які будуть підтримувати ваш імунітет. Поспішайте закуповуватися потрібними продуктами і приступайте до приготування!
Компоти Чорниця на зиму