Ягоди поміщаються в банку разом з часточками лимона і все заливається окропом. Отриманий відвар переливається в каструлю, де кип’ятиться з цукровим піском. Відвар переливається в банки, які закочуються. Після охолодження компот відправляється в темне прохолодне місце.
Інгредієнти: на 3 л.
- Ірга – 800 гр.
- Лимон – 0.5 шт.
- Цукор-пісок – 250 гр.
- Вода – 2 л
Процес приготування:
Почнемо готувати компот з ірги з лимоном на зиму. Ягоди ірги спочатку перебираємо і позбавляємося від гілочок, листя, гнилих плодів та іншого сміття. Потім їх ретельно промиваємо під холодною проточною водою і відкидаємо на друшляк, щоб рідина повністю скла.
Трилітрові банки добре миємо й засипаємо в них ягоди. Лимон розрізаємо на великі часточки і кладемо до ягід.
Кип’ятимо необхідну кількість води і заливаємо її в банки.
Накриваємо кришкою і даємо постояти мінімум півгодини, щоб вийшов ягідний відвар.
Через деякий час закриваємо банки кришкою з дірочками і переливаємо всю рідину в глибоку каструлю. Можна злити через ситечко.
Насипаємо в компот цукор, перемішуємо і ставимо на вогонь. Даємо закипіти і тримаємо так близько двох хвилин, щоб цукровий пісок повністю розчинився.
Переливаємо отриманий сироп назад в банки до країв. Ягоди ірги з часточками лимона діставати не треба.
Закатуємо кришки і перевертаємо банки догори дном, щоб перевірити їх герметичність. Закутуємо їх в ковдру і даємо компоту повністю охолонути. На це піде близько 12 годин. Далі прибираємо його в холодне темне місце для зберігання. Відкриваємо взимку і розливаємо по склянках. Приємного апетиту!
Компот з ірги Компоти