Багато хто і не знають, що з винограду можна приготувати не тільки вино, але корисний і смачний компот для зимового столу. Заготівля проста і не займає багато часу. У цьому рецепті додамо до компоту лимонну кислоту, адже виноград часто дуже солодкий, а лимонна кислота посилить колір і аромат напою і буде консервантом. Готуємо узвар у 3-літрових банках і методом подвійного заливки.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Виноград – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Вода – 2.5 л.

Процес приготування:

Щоб приготувати компот з винограду з лимонною кислотою на 3-літрову банку на зиму, виноград акуратно, щоб не ушкодилася м’якоть відокремити від гілки і відібрати пошкоджені і перестиглі плоди. Потім їх ретельно промити під проточною водою і залишити на друшляку, щоб стекла зайва рідина.

Заздалегідь помити 3-літрові банки і простерилізувати їх зручним для вас способом. Кришки прокип’ятити.

Чистий виноград насипати в банки, заповнюючи їх не менш ніж на 1/3 об’єму.

В каструлі зварити цукровий сироп з розрахованого на кількість банок обсягу води і цукру. Киплячим сиропом залити виноград в банку, помістивши в неї металеву вилку або черпак, щоб не лопнуло скло.

Потім банки накрити стерильними кришками і залишити на 15 хвилин для настоювання компоту.

Через 15 хвилин сироп з банок через спеціальну кришку повернути назад в каструлю і 2-3 хвилини покіпятіть на невеликому вогні.

Гарячим сиропом повторно залити виноград в банках і їх відразу закатати кришками. Перевірити герметичність закупорки.

Банки поставити на кришки і на ніч накрити теплим покривалом. Охолоджений компот перенести в місце зберігання консервацій.

Смачних і вдалих заготовок!

Компот з винограду Компот з винограду без стерилізації на 3-х літрову банку Компот із зеленого винограду Компоти