Компот з винограду має більш м’який смак в порівнянні з виноградним соком, тому такий напій нерідко заготовляють на зиму, а додавання лимона надає компоту стійкість кольору і приємні цитрусові нотки. Для компоту з лимоном беруть світлі сорти винограду. Кількість цукру визначається натуральної насолодою плодів і в середньому беруть склянку цукру на 3-літрову банку. Готуємо узвар методом подвійного заливки.


Інгредиенты: на 3 л.

  • Виноград білий – 800 гр.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Лимон – 1 шт.
  • Вода – 2.5 л.

Процес приготування:

Готувати компот з винограду з лимоном на 3-літрову банку на зиму легко! Інгредієнти для компоту в 3-літровій банці заздалегідь підготуйте у вказаній в рецепті кількості.

Банку добре промийте з харчовою содою і стерилізуйте гарячим паром протягом 15 хвилин.

В невеликій каструльці 5 хвилин прокип’ятіть закаточну кришку.

Ягоди винограду акуратно відокремте від кисті і добре промийте під проточною водою.

Лимон вимити зі щіточкою, обшпарте окропом для видалення гіркоти цедри і потім поріжте його на тонкі кухлі.

У підготовлену банку покладіть промиті ягоди винограду і поверх їх помістіть лимонні гуртки.

Потім залийте виноград з лимоном крутим окропом. Банку прикрийте кришкою і залиште на 10 хвилин для бланшування фруктів.

Через 10 хвилин воду з банки, через спеціальну кришку, перелийте в каструлю, розчиніть в ній склянку цукру і прокип’ятіть сироп протягом 2 хвилин.

Киплячим сиропом повторно залийте фрукти в банку, заповнюючи її до верху горлечка, і банку відразу щільно закупорьте кришкою. Перевірте закатку на герметичність.

Банку з виноградним компотом поставте на кришку і прикрийте теплим пледом на 10-12 годин.

Після повного охолодження компот перенесіть на зберігання в льох. Такий компот буде добре зберігатися і в умовах квартири, тільки в темному місці.

Вдалих і смачних заготовок!

Компот з винограду Компот з винограду без стерилізації на 3-х літрову банку Компот з винограду на 3-х літрову банку на зиму Компот з винограду на зиму Компот із зеленого винограду