Смачний домашній пиріг на пісочному тісті. В якості начинки – сирна маса з додаванням яєць. Зазвичай для основи подібних ватрушок формують розсипчасту пісочну крихту, але в даному випадку замісимо класичне пісочне тісто – це забезпечить більш щільну і хрустку скоринку. А ось поверхня оформимо крихтою з приготованого тесту. За бажанням, в начинку можна додатково додати родзинки, цукати, подрібнені горішки: простір для фантазії величезний і обмежується лише вашими смаковими пристрастями.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Сир – 350 – 400 гр.
  • Борошно пшеничне – 2 склянки
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Ванілін – 1 щіпка
  • Сіль – 1 щіпка
  • Масло вершкове – 125 гр.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – для змазування
  • Цукрова пудра для прикраси

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування королівської ватрушки з пісочним тістом в духовці? Починаємо з приготування пісочного тіста. Вершкове масло заздалегідь дістаємо з холодильника, щоб до моменту замісу воно вже встигло добре розм’якнути. В широку миску просіваємо борошно пшеничне, додаємо дрібку солі і половину від зазначеного обсягу цукрового піску. Перемішуємо сухі компоненти виделкою. Розбиваємо яйце і поділяємо його на жовток і білок. Жовток покласти в суху суміш, слідом викладаємо м’яке вершкове масло.

Розтираємо все разом виделкою: потрібно швидко змішати вологі інгредієнти з сухою сумішшю. Потім сухими руками скачуємо масу в грудку. Відокремлюємо чверть приготованого тесту і поміщаємо цей шматочок у морозилку. Пізніше будемо натирати цю охладившуюся частина на тертці для посипання поверхні ватрушки.

Форму для випічки змащуємо олією з допомогою силіконової пензлика. Як варіант, можна застелити її промасленим пергаментом, щоб потім було простіше отримувати готовий пиріг. У форму викладаємо приготоване тісто руками і розподіляємо його по всій площі форми, одночасно формуючи бортики. Оптимальний розмір форми для зазначених пропорцій – двадцять шість сантиметрів. Відставляємо форму з основою в бік.

Для приготування сирної начинки покласти в миску сир, що залишився білок, розбиваємо друге яйце, викладаємо сметану і висипаємо частину цукрового піску. Для ароматизації додаємо ванілін. Змішуємо всі разом ложкою або пробиваємо заглибним блендером. У першому випадку текстура начинки буде з крупинками, а в другому – гладка і гомогенна. Сирна начинка готова.

У підготовлену пісочну основу у формі викладаємо сирну масу. Вирівнюємо її лопаткою.

Дістаємо відкладений шматочок тесту з морозилки і натираємо його на крупну тертку. Отриману стружку висипаємо поверх сирної начинки. Намагаємося зробити це рівномірно і повністю закрити сирний шар.

Духовку розігріваємо завчасно до температури 180 градусів. Форму з ватрушкой ставимо на середній рівень і запікаємо протягом двадцяти п’яти – тридцяти хвилин. Часу для випічки може знадобитися трохи більше або менше, залежно від конкретної духовки і вологості сиру. Важливо, щоб скоринка на поверхні стала виражено золотистою.

Готову ватрушку дістаємо з духовки, злегка остуджуємо і витягаємо з форми. Пиріг легко відокремлюється і не кришиться. Викладаємо його на сервірувальну тарілку і даємо повністю охолонути. Поверхню можна присипати просіяного цукровою пудрою для прикраси. Остиглу ватрушку розрізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Ватрушка з сиром Ватрушка з сиром в духовці Королевська ватрушка з сиром Королевська ватрушка з сиром в духовці Королевська ватрушка з сиром класична