Королевська ватрушка дійсно виправдовує свою назву, коли ніжну сирну начинку в ній доповнює ще й повітряне безе. По-перше, це дійсно смачно, а по-друге, дуже красиво: хвилі глянсового білкового крему запікаються до рум’янцю на поверхні пирога і повністю змінюють настрій випічки. При нарізуванні ватрушки безе буде липнути до ножа, тому рекомендуємо його змочувати в гарячій воді – мокре лезо краще відходить від липкої маси.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Борошно пшеничне – 2 склянки
- Яєчний жовток (для тіста) – 2 шт.
- Масло вершкове – 200 гр.
- Цукор-пісок (для тіста) – 0.75 склянки
- Сметана – 2 ст. л.
- Ванілін – 1 щіпка
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Сир – 400 гр.
- Яєчний жовток (для начинки) – 2 шт.
- Борошно пшеничне (для начинки) – 1 ст. л.
- Цукор-пісок (для начинки) – 3 – 4 ст.
- Яєчний білок (для безе) – 4 шт.
- Цукор-пісок (для безе) – 0.5 склянки
- Масло – для змазування
Процес приготування:
Як почати готувати королівську ватрушку з сиром і безе? Вершкове масло заздалегідь дістаємо з холодильника, щоб воно встигло добре розм’якнути. Викладаємо масло в миску, додаємо яєчні жовтки і цукровий пісок. Розтираємо їх разом до однорідності.
В отриману масу кладемо сметану в зазначеній кількості, ретельно перемішуємо.
Потім просіваємо борошно разом з розпушувачем і додаємо в миску з масою. Замішуємо м’яке тісто. В залежності від характеристик конкретної борошна може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено. Важливо, щоб у результаті тісто не було тугим. Також важливо замішати його максимально швидко – чим більше рухів з масою, тим більш щільною і грубої вийде основа ватрушки.
Форму для випічки змащуємо вершковим маслом.
Замішане тісто розкачуємо на присипаної борошном поверхні в пласт за розміром форми з розрахунком, що потрібно буде сформувати ще невеликі бортики, сантиметр-півтора заввишки.
Викладаємо тісто в підготовлену форму, пальцями вирівнюємо по периметру, притискаючи бортики до країв.
Для приготування сирної начинки в окремій мисці змішуємо сир, цукровий пісок, ванілін, жовтки і борошно. Ретельно розмішуємо всі інгредієнти, щоб вони рівномірно розподілилися між собою, і цукрові кристали розчинилися. Якщо ви віддаєте перевагу більш тонку і гомогенну структуру сирної маси, то краще тоді пробити начинку блендером.
Приготовану сирну суміш викладаємо у форму з тестом і вирівнюємо.
Ставимо в розігріту до 200 градусів духовку на середній рівень і запікаємо до напівготовності двадцять хвилин.
Поки ватрушка запікається, білки поміщаємо в миску і починаємо збивати міксером на середніх оборотах, поступово нарощуючи швидкість. Коли піна стане щільною та стійкою, підсипаємо цукровий пісок. Збиваємо білки разом з цукром, поки його крупинки повністю не розчиняться. Маса для безе повинна стати глянцевою і добре формувати стійкі піки.
Дістаємо з духовки напівготову ватрушку і викладаємо на її поверхню солодку білкову масу. Можна робити це за допомогою ложки або кондитерського мішка, як зручно. Намагаємося розподілити безе рівномірно по всій начинці. Ставимо ватрушку назад в духовку і запікаємо при колишній температурі ще п’ятнадцять хвилин. Безе має придбати молочно-бежевий колір.
Готову ватрушку дістаємо з духовки і даємо їй охолонути. Можна нарізати і подавати її вже в теплому вигляді, але свій кращий смак така випічка виявляє тоді, коли повністю охолоне і стабілізується.
Приємного апетиту!
Ватрушка Ватрушка з сиром в духовці Королевська ватрушка Королевська ватрушка з сиром класична Царська ватрушка з сиром