Королевська ватрушка з сиром на вершковому маслі, з легким ванільним ароматом і хрусткою золотистою скоринкою – хто встоїть перед цією смачною домашньою випічкою? Шматочок такого повітряного пирога стане відмінним рішенням на сніданок або ідеальним доповненням до кави на полуденок. Після того, як ватрушка спечеться, обов’язково дайте їй повністю охолонути. Саме в остившем вигляді вона проявляє свій максимум смаку і, крім цього, добре ріжеться, не кришиться.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Сир – 400 гр.
  • Масло – для змазування

Процес приготування:

Почнемо готувати королівську ватрушку з сиром на вершковому маслі. Починаємо з підготовки піщаної крихти. Вершкове масло завчасно кладемо в морозилку на двадцять-тридцять хвилин, щоб воно затверділо і простіше терлось на тертку. В широку миску висипаємо просіяне борошно.

Додаємо до борошна розпушувач, п’ятдесят грам цукру і дрібку солі. Перемішуємо сухі компоненти.

Вершкове масло натираємо на крупній тертці в борошняну суміш. Якщо масло липне до тертці, занурюємо його в процесі натирання у борошно – так і стружка формується швидше.

Сухими руками грунтовно перетираємо масло з борошняної сумішшю, щоб отримати дрібну розсипчасту крихту.

Щоб перевірити «правильність» крихти, стисніть невелику жменю маси в долоні. Повинен сформуватися крихкий оформлений клубок, який при натисканні знову розсипається. Крихта готова, прибираємо його в холодильник і переходимо до приготування сирної начинки.

Сир бажано використовувати жирний – так ватрушка виходить смачніше і ніжніше. Викладаємо його в миску. Додаємо яйця, залишився цукровий пісок і ванільний цукор.

Заглибним блендером пробиваємо всі разом до отримання повністю однорідною, гладкою, гомогенної маси.

Включаємо духовку розігріваємо до 180 градусів. Потім готуємо форму для випічки. Добре змащуємо її маслом. Як варіант, застеляємо промасленим пергаментом – це спростить завдання отримання вже готової ватрушки. Висипаємо приблизно дві третини піщаної крихти в форму і рівномірно розподіляємо її по всьому дну, одночасно формуючи бортики. Для зручності можна злегка утрамбувати крихту на бортах.

На розподілену крихту викладаємо сирну начинку, вирівнюємо її поверхню.

Поверх сирної начинки висипаємо частину піщаної крихти. Намагаємося зробити рівномірний шар. Якщо бортики «визирають» над загальним рівнем, згладжуємо їх.

Форму з ватрушкой поміщаємо на середній рівень вже розігрітій духовки і випікаємо протягом сорока-сорока п’яти хвилин до рум’яної скоринки. Можливо, буде потрібно трохи більше або менше часу на випікання, це залежить від вологості сиру і особливостей конкретної духовки. Важливо, щоб поверхня добре зарум’янилася.

Готову ватрушку дістаємо з духовки і даємо їй повністю охолонути.

Потім акуратно витягаємо з форми і нарізаємо на порції. Особливо ефектно виглядає десерт, якщо прикрасити його свіжими ягодами або шматочками фруктів.

Приємного апетиту!

Ватрушка Королевська ватрушка Королевська ватрушка з сиром в духовці Королевська ватрушка з сиром і маслом в духовці Королевська ватрушка з сиром класична Королевська ватрушка класична Царська ватрушка з сиром