Натуральний хлібний квас без використання дріжджів дуже легко приготувати в домашніх умовах. Для його приготування знадобиться трохи хліба, цукор і родзинки. Сьогодні наш вибір припав на бородінський хліб – завдяки вмісту солоду і коріандру він додасть квасу приємні пряні нотки і насичений колір. Єдиний мінус приготування – це час очікування, поки наш квас буде настоюватися. Однак результат виправдає цей час, так як квас виходить чудовим! Величезний плюс полягає в тому, що приготовленої закваскою можна користуватися 2-3 рази, кожного разу, трохи присмачуючи її свіжими сухариками і невеликою кількістю цукру.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Житній хліб (Бородинський) – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 3 – 4 ст. л.
  • Вода – 3 л
  • Ізюм – 40 – 50 гр.

Процес приготування:

Як приготувати квас з чорного хліба без дріжджів? Хліб нарізаємо тонкими скибочками, потім кожну скибочку розрізаємо на невеликі кубики.

Застеляємо деко папером для випічки і викладаємо на нього нарізаний хліб.

Хліб збризкуємо невеликою кількістю води і ставимо в духовку. Сухарики підсушуємо при температурі 150 градусів близько 7-10 хвилин. В кінці приготування вони повинні мати золотистий колір. Чим більше вони зарум’яняться – тим більш насиченим і темним буде квас.

Готові сухарики кладемо в трилітрову скляну банку, додаємо жменю промитого родзинок.

Далі в банку додаємо цукор і відфільтровану воду. Всі інгредієнти добре перемішуємо, прикриваємо банку бавовняною серветкою і залишаємо настоюватися при кімнатній температурі протягом 3-4 днів.

Готовий напій проціджують через сито і охолоджуємо в холодильнику 1-2 години. Після чого подаємо на стіл. Залишилися сухарі доповнюємо новими, додаємо половину норми цукру і готуємо наступну порцію квасу!

Квас без дріжджів Квас в домашніх умовах Хлібний квас Хлібний квас без дріжджів Хлібний квас з родзинками Хлібний квас на 3 літри