Рецепт зручний тим, хто не бажає використовувати оцет, замість нього консервантом в закатках виступає лимонна кислота. Особливої пікантності та гостроти огіркам надають горошини гірчиці.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Огірки (невеликі) – 900 гр.
  • Часник – 1 головка
  • Часникові стрілки – за смаком
  • Кріп – за смаком
  • Сіль – 17 гр.
  • Цукор-пісок – 25 гр.
  • Лимонна кислота – 0,66 ч. л.
  • Діжонська гірчиця – 2 ч. л.
  • Гвоздика – 2 – 3 бутона
  • Кмин – за смаком
  • Кріп – за смаком
  • Лавровий лист – за смаком
  • Перець чилі – за смаком
  • Вода – 0.5 л.

Процес приготування:

Почнемо готувати огірки на зиму з лимонною кислотою. Огірки покласти в каструлю, залити холодною водою. Дати постояти 3-4 години, поки овочі будуть вбирати воду.

Банку на 1 л помити теплою водою з додаванням соди. Кришку з банкою обполоснути окропом, стерилізувати не потрібно.

Головку часнику розділити на зубчики, очистити від лушпиння. Парасольки кропу зірвати зі стебел, стебла порізати на невеликі шматочки. Зрізати носики зі стрілок часнику. Обдати окропом стрілки, кріп і часточки часнику.

В чисту банку на дно покласти кріп з часником.

Огірки обрізати з двох сторін, щільно укласти в банку і додати порізані стрілки часнику.

Крутий окріп влити в банку і відразу ж злити в каструлю. У банку влити киплячу воду, закрити кришкою, накрити рушником і залишити так, поки не приготується маринад.

У каструлю додати лимонну кислоту, сіль і цукор. Туди ж покласти гірчицю в зернах, щіпку насіння фенхелю і кмину, кілька лаврових листів, парочку перців чилі. Довести маринад до кипіння, варити 3-4 хв

з банки з огірками злити воду, відразу ж залити киплячий маринад з прянощами. Нещільно закрити банку. У глибоку каструлю на дно покласти рушник, складений у кілька разів, на нього поставити банку, нагріти воду до 60 градусів. Вода повинна доходити майже до кришки банки. Пастеризувати огірки протягом 15 хв. при температурі 85 градусів. Вода не повинна кипіти.

За допомогою щипців дістати банку, щільно її загвинтити і перевернути догори дном. Накрити теплим рушником і залишити так до повного охолодження.

Прибрати огірки в темне сухе місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Кисло-солодкі огірки на зиму Мариновані огірки на 1 літрову банку на зиму Огірки без хрону на зиму Огірки з гвоздикою на зиму Огірки на 1.5 літрову банку на зиму Огірки на 2 літрову банку на зиму Солодкі мариновані огірки в 3-літрових банках на зиму