Традиційна солодка випічка на світле свято Великодня готується на дріжджах, поташі або заквасці. Я пропоную приготувати паска без дріжджів на заквасці. На нашому святковому столі завжди є така великодня випічка. Паски виходять пористими, повітряними, смачними і ніжними.
Інгредієнти: на 12 порц.
- Пшеничний стартер – 1 ст. л.
- Вода – 150 мл
- Яйце – 4 шт.
- Масло вершкове – 180 гр.
- Борошно пшеничне – 1 кг
- Молоко коров’яче – 350 мл
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Коріандр – 0.5 ч. л.
- Цедра апельсина – 1 ч. л.
- Ізюм – 220 гр.
- Сіль – 1 щіпка
- Цукрова пудра – 200 гр.
- Яєчний білок – 2 шт.
Процес приготування:
Як почати готувати паску на заквасці без дріжджів? У глибоку миску викладіть пшеничний стартер. Додайте необхідну кількість теплої питної води і 150 грамів заздалегідь просіяного пшеничного борошна. Добре перемішайте, оберніть харчовою плівкою або накрийте кришкою і залиште приблизно на 8-10 годин у теплому місці.
В глибоку миску просійте залишився кількість пшеничного борошна вищого сорту, додайте розм’якшене вершкове масло і розітріть в крихту.
В глибоку ємність викладіть підійшла опару, влийте тепле молоко і ретельно перемішайте. Додайте сіль, цукровий пісок, курячі яйця, цедру апельсина, мелений кардамон і підготовлену пшеничне борошно з вершковим маслом. Перемішайте до однорідної консистенції з допомогою силіконової лопатки.
Ретельно вимісіть тісто. Замішане тісто викладіть в ємність, накрийте харчовою плівкою або поліетиленовим пакетом. Ємність повинна бути в кілька разів більше, так як тісто добре збільшиться в розмірах. Залиште в теплому місці приблизно на 3 години.
Родзинки переберіть, промийте і залийте окропом. Залиште для набухання приблизно на 15-20 хвилин. Потім злийте родзинки через сито і дайте йому повністю охолонути. На чисту робочу поверхню столу викладіть тісто. Зверху рівномірно розподіліть родзинки. Ретельно вмішайте в тісто. Розділіть тісто на частини.
Підготуйте форми, в яких будете випікати паски. Змастіть форми для випічки рослинним маслом. Тісто акуратно покладіть у форми. Накрийте харчової плівкою або пакетом, щоб тісто не подсыхало, і дайте йому підійти. На це може знадобитися близько 3 годин.
Заздалегідь розігрійте духовку до 180 градусів. Паски помістіть в духовку і випікайте приблизно 30 хвилин. Дивіться по своїй духовці. Готовність пасок перевірте дерев’яної шпажкою. Готові паски остудіть на решітці.
Тим часом приготуйте глазур. Я найчастіше використовую традиційну білкову глазур. У глибоку ємність викладіть курячі білки і збийте міксером на середній швидкості, поступово введіть цукрову пудру і збільшіть швидкість.
Остиглі паски за бажанням прикрасьте глазурма і елементами декору.
Приємного апетиту!
Апельсинові паски Великодні паски Вершкові великодні паски Здобне тісто для пасок паска з родзинками класичний паску як у бабусі Смачні великодні паски