паска, приготований на заквасці, з часом набуває насичені пшеничні смак і аромат. Він довго не черствіє. У даному рецепті використовується активна пшеничне закваска 100% гідратації. Рецепт нескладний і результат вас порадує.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Для опари: –
  • Молоко коров’яче – 1 л
  • Закваска – 0.5 л.
  • Борошно пшеничне – 1.6 кг
  • Яйце – 8 шт.
  • Яєчний жовток – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Для тіста: –
  • Цукор-пісок – 400 гр.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Ізюм – 500 гр.
  • Ванілін – 2 пакета
  • Сіль – 1 ч. л.

Процес приготування:

Готувати паску на заквасці просто! У посуд для замішування тіста налийте молоко, розбийте яйця і додайте жовтки, потім перекладіть закваску і цукор і все добре перемішайте. Посуд прикрийте шматочком харчової плівки і на 12 годин (на ніч) поставте на холод або в холодильник.

Після закінчення цього часу в опару насипте 400 г цукру, ванільний цукор і додати сіль. Ізюм добре промийте, обваляйте в борошні і перекладіть до тесту. Потім замісити руками тісто, спочатку в посуді, а потім на столі, присипавши його борошном. Замішане тісто не повинно прилипати до долонь.

Замішане тісто трохи розкачати качалкою і розкладіть на ньому шматочки вершкового масла, витриманого при кімнатній температурі, адже якщо додати його відразу, воно загальмує бродіння і тісто не підніметься.

Тісто з маслом ще раз добре вимішайте.

Замішане тісто розділіть на однакові шматочки відповідно числу формочок. Формочки застеліть папером для випічки і змастіть їх маслом. У кожну формочку покладіть шматочки тіста, заповнюючи їх не більше ніж на одну третину обсягу.

Формочки з тістом поставте в тепле місце на 3-5 годин (це залежить від температури), щоб воно добре підійшло і зайняло весь обсяг формочок. Натисніть рукою на тісто. Якщо ямка від натискання швидко вирівнюється, значить, тісто ще не готове. Якщо ямка зникаємо повільно, то тісто на заквасці готове до випічки.

Випікайте паски в духовці протягом 30 хвилин при 200°С, а потім ще 30 хвилин при 180°С. Стежте, щоб паски не підгоріли. Приготовлені паски полийте білкової глазур’ю і декорують по своєму смаку.

Їжте на здоров’я!

Великодні паски на заквасці Паски з начинкою великодні паски з родзинками Паски з родзинками в духовці паску класичний Смачні великодні паски