На кухні виявився запас чорниці? Приготуйте з нею пиріг – пропонуємо рецепт пісочної випічки з сиром. Поєднання розсипчастою основи, ніжного солодкого сирного крему і соковитих ягід з кислинкою дуже приємне. Чорницю можна використовувати як свіжу, так і заморожену, причому попередньо розморожувати її необов’язково. Після випічки пиріг обов’язково остуджуємо, щоб сирний шар ущільнився і ягоди менше розтікалися.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – 1 щіпка
- Цукор-пісок (для тіста) – 100 гр.
- Борошно – 300 гр.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Яйце (для начинки) – 2 шт.
- Цукор-пісок (для начинки) – 100 гр.
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Сметана (для начинки) – 100 гр.
- Сир – 500 гр.
- Чорниця – 200 – 300 гр.
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Приступимо до приготування пісочного пирога з чорницями і сиром. Приготуємо пісочне тісто. У миску просіваємо борошно, додаємо розпушувач, сіль та цукровий пісок, перемішуємо. Вершкове масло натираємо на крупній тертці і викладаємо в борошно. Руками розтираємо борошно з маслом до отримання розсипчастої крихти. Потім розбиваємо в крихту яйце, перемішуємо і замішуємо руками досить податливе, оформлене, не липке тісто. Формуємо з тіста кулю і покласти його в холодильник на десять-п’ятнадцять хвилин.
Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла. Як варіант, можна застелити її промасленим пергаментом. Силіконову форму можна зовсім не змащувати. Пісочне тісто викладаємо у форму і розподіляємо руками по всій площі, формуючи рівні бортики.
Готуємо сирну начинку. Для цього в окрему миску розбиваємо яйця, висипаємо цукровий пісок, ванільний цукор, додаємо сметану і сир у зазначеній кількості. Перемішуємо всі разом блендером або міксером до повної однорідності.
Готуємо ягоди. Чорницю перебираємо, промиваємо в прохолодній воді, добре обсушуємо ягоди на рушник від залишкової вологи. На тісто викладаємо сирну масу, вирівнюємо її в плоский шар. Наверх розсипаємо підготовлену чорницю.
Духовку завчасно розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з майбутнім пирогом ставимо на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом тридцяти-тридцяти п’яти хвилин орієнтовно. Час випікання може бути трохи більше або менше, залежно від конкретної духовки. Готовий пиріг повинен помітно зарум’янитися по краях, а ягоди на поверхні частково потріскаються. Готовий виріб дістаємо з духовки і даємо йому повністю охолонути. Після охолодження випічку нарізаємо на порції і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Відкритий пиріг з чорницею Пиріг з сиром і чорницею Пиріг з чорницею Пиріг з чорницею в духовці Пироги