Найчастіше при закатці варення або компотів вміст стерилізують безпосередньо в тарі, перед тим, як закатати кришкою. Однак це не обов’язково, і досить попередньо стерилізувати тільки саму посуд, так як ягоди теж будуть піддані термічній обробці.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Вода – 2,5 л
  • Суниця – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 400 гр.
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.

Процес приготування:

Рецепт приготування суничного компоту без стерилізації на 3-х літрову банку на зиму смачний! Перед приготуванням компоту ягоди необхідно ретельно перебрати. Краще всього відбирати найбільш великі і міцні ягоди, але якщо суниці у вас не дуже багато, то досить буде просто позбутися від подпортившихся і недозрілих плодів.

Наповніть невеликий тазик водою і сгрузите в нього суницю. Обережно перемішуйте ягоди руками протягом декількох хвилин, змиваючи пил і залишки піску, потім зберіть з поверхні весь новий сміття і злийте воду. Перекладіть ягоди в друшляк, сполосніть під слабким струменем проточної води і розкладіть на рушник, щоб вони підсохли.

За час, поки суниця сохне, можете простерилізувати банки. Найпростіше потримати над парою протягом 10 хвилин, а кришки 2-3 хвилини прокип’ятити, але альтернативних способів теж досить багато. Потім, коли банки охолонуть і просохнуть, заповніть їх ягодами мінімум на 1/3 від загального обсягу, а ще краще наполовину, особливо якщо ягоди великі. Зверху засипте суницю цукром, його кількість ви можете варіювати в залежності від власних уподобань та солодощі від самих ягід.

Закип’ятіть воду і залийте нею ягоди до рівня горлечка. Прикрийте кришкою і залиште настоюватися на 15-20 хвилин, щоб ягоди віддали сік, а цукор розчинився.

після вказаного часу злийте воду з банок в каструлю і приберіть її на вогонь. Доведіть рідину до кипіння, постійно помішуючи, щоб розчинилися залишки цукру. Варіть сироп ще 5 хвилин після закипання, додавши в нього лимонну кислоту і добре перемішавши.

Знову залийте гарячим сиропом ягоди в банках. Краще робити це в декілька підходів, щоб скло не тріснуло. Щільно закрутіть кришки або загорніть під ключ, складіть банки догори дном і укутайте щільним рушником. Залиште компот до повного охолодження.

Приємного апетиту!

Компот із суниці на зиму Компоти Узвар із суниць Узвар із суниць у 3-х літрових банках на зиму