Чорниця містить в собі безліч корисних властивостей. Вона наповнена вітамінами, яких так не вистачає нашому організму в зимовий період. Цей рецепт підкаже вам, як зберегти корисні речовини цієї ягоди.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Цукор-пісок – 110 гр.
  • Чорниця – 120 гр.
  • Ванільний цукор – 0,5 ст. л.
  • Лимонна кислота – 0,5 ч. л.
  • Вода – 500 мл

Процес приготування:

Щоб приготувати компот з чорниць у банку на 1 літр на зиму. Вибирати чорницю для компоту потрібно дуже уважно. Звертайте увагу на зовнішній вигляд ягід і їх запах. Використовувати несвіжий продукт дуже не рекомендується. Для початку нам необхідно чорницю перебрати, видаляючи всі зіпсовані плоди. Після цього пересипаємо ягоди в миску. Заливаємо її водою. Залишаємо чорницю в ній приблизно на 25-30 хвилин. Після цього промиваємо ягоди кілька разів. Розстеліть на столі або іншій плоскій поверхні паперові рушники. Висипте на них чорницю. Вони вберуть в себе всю зайву вологу з поверхні ягід.

Щоб прискорити приготування, ви можете відмовитися від стерилізації банок. Але, щоб бути повністю впевненим у якості продукту, варто витратити свій час на цей процес. Промийте кожну банку з харчовою содою. Нагрійте в каструлі воду. Обшпарте окропом банки і їх кришки. Подальша стерилізація буде проводитися за допомогою пари. Для цього ви можете використовувати чайник або каструлю. Наповніть чайник холодною водою. Переставте його на плиту. Коли вода почне закипати, розмістіть на носику чайника банку. Її мусить наповнювати пар. Залишіть банку в такому положенні приблизно на 5 хвилин. Розстеліть на столі кухонний рушник. Перенесіть на нього банки і залиште до повного висихання.

Приступаємо до приготування цукрового сиропу. Наповнюємо каструлю водою. Ставимо її на вогонь. Коли вода закипить, додайте в неї першу порцію цукру. Постійно перемішувати розчин, щоб цукровий пісок швидко розчинявся. Наступним інгредієнтом додайте ванільний цукор. Добре перемішайте розчин. Завдяки йому компот вийде дуже ароматним. Його запах буде відповідати смаку. Лимонну кислоту додаємо в останню чергу. Вона допоможе компоту достояти до самої зими і не дозволить йому зіпсуватися. Тому, використовуючи цей інгредієнт, ви зможете спокійно залишити напій на кілька місяців. Коли цукровий сироп буде повністю готовий, вимкніть плиту і приберіть каструлю. Після цього нам необхідно його процідити. Для цього ми будемо використовувати звичайну марлю. Якщо її не виявиться на вашій кухні, візьміть сито. Цей процес зробить компот більш прозорим, а його зовнішній вигляд стане привабливішим.

Рівномірно розподіліть ягоди по банках. Наповніть їх готовим цукровим розчином. Накрийте банку кришкою. На дно невеликої каструлі постеліть шматочок ганчірки. Поставте на нього банку з компотом. Перенесіть цю конструкцію на плиту. Залийте її водою. Коли вона почне кипіти, зменшіть вогонь. Залишіть банку в такому положенні приблизно на 10 хвилин. Якщо ви будете використовувати банку більшого розміру, тепер доведеться збільшити. Після цього перенесіть банку на рушник, заздалегідь перевернувши її. У такому положенні кришка буде піддаватися додатковій термічній обробці. Залиште банки остигати, а після перенесіть їх в прохолодне й сухе місце.

Ароматний компот з чорниць готовий. Він точно зможе порадувати сім’ю своїм приємним смаком. Такий компот здатний пробудити у вас спогади про літо. Вам варто витратити час на його приготування.

Компоти Чорниця на зиму